Илон Мъск купува Twitter за 44 милиарда долара

OFFNews 26 април 2022 в 10:02 996 0

Снимка Getty Images

Илон Мъск

Милиардерът Илон Мъск купува Twitter за 44 милиарда долара. Управителният съвет на компанията прие предложението, отправено ù преди две седмици, пише Би Би Си.

Мъск вярва, че социалната мрежа има "огромен потенциал", който той ще разгърне.

Той призова и за редица промени - от облекчаване на ограниченията върху съдържанието до премахване на фалшивите акаунти.

Първоначално Twitter отхвърли офертата на Мъск, но сега ще поиска от акционерите да гласуват за одобряване на сделката.

Според сп. Forbes Мъск е най-богатият човек в света. Нетното му състояние се оценява на 273,6 милиарда долара, което се дължи най-вече на дяловото му участие в управляваната от него компания за производство на електромобили Tesla. Той ръководи и аерокосмическата компания SpaceX.

Защо Мъск толкова иска Twitter

"Свободата на словото е в основата на функциониращата демокрация, а Twitter е цифровият градски площад, където се обсъждат жизненоважни за бъдещето на човечеството въпроси", каза г-н Мъск в изявление, с което обяви сделката.

"Искам да направя Twitter по-добър от всякога, като усъвършенствам продукта с нови функции, направя алгоритмите с отворен код, за да увелича доверието, да победя спам ботовете и да удостоверя автентичността на всички хора", заявява той.

"Twitter има огромен потенциал - очаквам с нетърпение да работя с компанията и общността от потребители, за да го отключим."

Twitter има 217 милиона потребители дневно и по брой на потребителите е след Facebook, Instagram, TikTok и Snapchat.

В момента Twitter е изправен пред нарастващ натиск от политици и регулаторни органи относно съдържанието в платформата му. Социалната медия си навлече критики от ляво и дясно заради усилията си да посредничи при дезинформацията в платформата. Миналата година тя забрани достъпа на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, може би най-влиятелния си потребител, като се позова на риска от "подбуждане към насилие". По това време Мъск отбеляза: "Много хора ще бъдат изключително недоволни от високите технологии на Западния бряг като фактически арбитър на свободата на словото".

Десницата в САЩ приветства новината за поглъщането въпреки че в понеделник Тръмп заяви пред Fox News, че не планира отново да стане потребител на платформата.

Белият дом отказа да коментира поглъщането, но говорителката Джен Псаки заяви пред репортери: "Без значение кой притежава или управлява Twitter, президентът отдавна е загрижен за властта на големите социални медийни платформи".

Депутатката и председател на Комисията по цифрови технологии, култура, медии и спорт в Обединеното кралство Джулиан Найт определи сделката като "изключително развитие в света на социалните медии".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews