Заев: В края на XIX век в Македония са живели и македонци, и българи (видео)

Македонският премиер за езика: Днес имаме "рака" в Македония, "ръка" в България, "рука" в Сърбия

Георги Савчев 26 ноември 2020 в 17:41 15157 0

В края на XIX и началото на XX век в региона Македония исторически са живели македонци, които са говорили на македонски език, но са живели и българи, които са говорили на български език. Имало е хора, които са се чувствали македонци, хора, които са се чувствали българи, но и хора, които са се чувствали и македонци, и българи, заяви днес пред журналисти премиерът Зоран Заев.

И с това общо минало, което е и македонско, и българско, което е част от нашата обща история, са произлезли двата съвременни народи със своите два съвременни езика: това са македонският език - със своя стандартизиран литературен македонски език, и българският език - със своя стандартизиран литературен български език. Това е решението, твърди Заев.

Той заяви, че нашите езици произлизат от "старославянската писменост и култура", глаголицата и кирилицата:

Днес имаме "рака" в Македония, "ръка" в България, "рука" в Сърбия - това са корените. Корените можем да ги гледаме като нещо общо, което ни сплотява, или като нещо, което ни разделя. Ако сме европейци и сме умни, ще гледаме първото, коментира македонският премиер.

Ако не признаем слабостите на историята, не можем да изградим общо бъдеще. Нуждаем се от история, която гради мост на приятелство между народите, ние сме затрупани от истории, които създават раздори и подтикват към нетърпимост. Нека живеем днес. Време е да създадем история, която дава бъдеще за младите хора и бъдещите поколения, призова Зоран Заев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови