САЩ налагат санкции на 4-ма еврейски заселници, нападнали палестинци

OFFNews 02 февруари 2024 в 14:06 1070 0

Байдън

Снимка БТА/АП

Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри санкции срещу четирима израелски заселници, обвинени в нападения над палестинци на Западния бряг - забранен им достъпът до недвижими имоти, активи и финансовата система на САЩ, съобщи Би Би Си.

Байдън наложи санкциите едновременно с подписването на по-общ указ, съгласно който администрацията на САЩ може да налага ограничителни мерки срещу всеки чуждестранен гражданин, който напада, заплашва или завзема собственост на палестинци. Той подчерта, че насилието на Западния бряг, което ескалира след нападението на бойци на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври миналата година, е достигнало "неприемливи граници".

По данни на ООН през този период на Западния бряг са били убити около 370 палестинци и макар да се твърди, че повечето от тях са загинали от ръцете на израелските военни, поне 8 са били убити от еврейски заселници.

Според високопоставени членове на администрацията на президента санкционираните са тези, които "пряко са участвали в актове на насилие, сплашване и унищожаване на имущество, и които са принудили палестинските общности да се преместят".

Така например един от санкционираните е организирал и ръководил бунт, в резултат на който е загинал палестински гражданин в град Хувара, а друг е нападнал палестинците с палка и ги е замерял с камъни, съобщиха източници от администрацията на Байдън.

Общо четирима евреи, живеещи в израелски селища на Западния бряг, както и на границата с окупираните територии, са включени в списъка със санкции на Министерството на финансите на САЩ.

Според говорителя на Държавния департамент Матю Милър Вашингтон вярва, че санкциите "ще окажат въздействие върху тези четири лица" и очакват Израел "да направи повече, за да потърси отговорност на тези, които са замесени във вълната от насилие от страна на заселниците".

В същото време американските служители подчертават, че президентският указ не е дискриминационен и се отнася както за евреи, така и за палестинци, които сами извършват или ръководят актове на насилие срещу цивилни граждани.

Малко след подписването на указа Израел изрази недоволството си от санкциите, като подчерта, че повечето заселници в Западния бряг са граждани, които спазват законите.

"Израел предприема действия срещу нарушителите на закона, където и да се намират те, така че няма нужда от допълнителни мерки в това отношение", се казва в изявление на кабинета на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Тези думи на израелските власти са доказателство за задълбочаващия се разрив между САЩ и Израел. Двете страни остават съюзници, но през последните седмици техните лидери направиха противоречиви изявления за решението на близкоизточния конфликт, коментира Би Би Си.

САЩ смятат, че независима палестинска държава (принцип, известен като "две държави за два народа") е необходима за стабилността в региона. Нетаняху обаче многократно се е противопоставял на това.

Решението за американските санкции срещу еврейските заселници дойде в момент, когато Байдън беше на посещение в Мичиган - там живеят значителен брой американци от арабски произход.

По данни на Американския арабски институт след нападението на "Хамас" срещу Израел и началото на войната в Ивицата Газа подкрепата за Байдън сред представителите на арабската общност в САЩ е спаднала до 17% (докато през 2020 г. тя е била 59%).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!