Очаквано: Израел и Хамас против решението на съда в Хага

OFFNews 20 май 2024 в 17:48 2206 0

Снимка GettyImages

Израел и "Хамас" осъдиха решението на Международния наказателен съд (МНС) в Хага, който издаде заповед за арест на израелския премиер Бенамин Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант, както и на висши лидери на "Хамас "- Мохамед Диаб Ибрахим ал Масри, Исмаил Хания и Яхия Синуар.  Израелският президент Исак Херцог заяви, че решението на главния прокурор на МНС е "повече от възмутително" и ще насърчи терористите по света. Терористичната организация пък настоява искането за арест на лидерите й да бъде отменено, съобщава Ройтерс.

"Всеки опит да се направят паралели между тези жестоки терористи ("Хамас"- б.р) и демократично избраното правителство на Израел, работещо за изпълнение на дълга си да защитава своите граждани изцяло в съответствие с принципите на международното право, е възмутителен и не може да бъде изключен от никого", израелският държавен глава Исак Херцог.

Външният министър на Израел пък посочи, че искането от прокурора на МНС за заповеди за арест на израелския премиер и министър на отбраната е "скандално" и е равносилно на нападение срещу жертвите на нападението на "Хамас" от 7 октомври.

Външният министър Израел Кац посочи, че е отворил специална "военна стая" в рамките на външното министерство, за да противодейства на хода на прокурора на МНС.

"Никоя сила в света не би попречила на Израел да върне от Газа заложници, които бяха заловени в Израел на 7 октомври от въоръжени мъже, водени от "Хамас", и да свали палестинската въоръжена група", коментира той.

Кац смята, че с този ход МНС има за цел да върже ръцете на Израел и да му попречи да упражни правото си на самоотбрана.

"Възнамерявам да говоря с външните министри на водещи страни по света, за да ги призова да се противопоставят на решението на прокурора и да заявят, че дори и да бъдат издадени заповеди, те нямат намерение да ги прилагат срещу израелски лидери", каза още той.

Шефът на израелската отбрана Бени Ганц заяви, че "правенето на паралели между лидерите на една демократична страна, решена да се защитава от презрения терор, с лидерите на една кръвожадна терористична организация е дълбоко изкривяване на справедливостта и явен морален банкрут".

И "Хамас" осъди решението на главния прокурор на Международния наказателен съд, но в частта му да поиска заповеди за арест на трима от лидерите на групировката и настоя искането да бъде отменено.

Терористичната групировка също така каза, че искането на МНС за заповеди за арест срещу израелския министър-председател и шеф на отбраната е дошло със "седем месеца закъснение".

"Решението на МНС приравнява жертвата с палача" и насърчава Израел да продължи своята война на изтребление", посочи пред Ройтерс Сами Абу Зухри, високопоставен представител на "Хамас".

Главният прокурор на съда Карим Хан каза, че обвиненията срещу Синвар, Хания и ал-Масри включват "унищожаване, убийство, вземане на заложници, изнасилване и сексуално посегателство по време на задържане".

"Светът беше шокиран на 7 октомври, когато хората бяха взети от спалните си, от домовете си, от различните кибуци в Израел", посочи Карим Хан.

Обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват "изтребление, причиняване на глад като метод на война, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено насочване към цивилни по време на военен конфликт".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови