Русия заплаши Гари Каспаров с повдигане на обвинение

OFFNews 02 юни 2024 в 11:38 3305 3

Снимка Архив

Москва заплашва да повдигне обвинения срещу бившия световен шампион по шахмат - Гари Каспаров. Заради риск от преследване видният критик на Кремъл от години не живее в Русия. В началото на март той беше добавен към списъка с "терористи и екстремисти" на Кремъл.

Пред агенция ТАСС представители на властта казват, че имат всички основания да повдигнат обвинения на Каспаров. Основанието е законът за чуждестранните агенти, който е насочен срещу лица и организации, които получават финансиране от чужбина. Ако бъде обвинен и признат за виновен, Гари Каспаров може да получи присъда от две години затвор.

Русия добави Каспаров в списъка на лицата, действащи като чуждестранни агенти, в който влизат още десетки критици на Владимир Путин. Това се случи скоро след като руският президент предприе пълномащабното си нахлуване в Украйна през 2022 г., отбелязва Ройтерс.

Засега няма коментар от страна на Каспаров или негов говорител. През октомври м.г. той обясни в интервю пред БНТ, че Русия е управлявана чрез фашистка диктатура и не е страшно да се разпадне.

По закон чуждестранният агент е лице, което получава подкрепа от чужди държави или се намира под чуждестранно влияние и се занимава с политическа дейност в Русия.

Нормативният акт за чуждестранните агенти, който беше осъден от ЕС и Вашингтон, изисква всеки, за когото е установено, че получава подкрепа отвън или са намира под чуждестранно влияние, да се регистрира в Министерството на правосъдието и да се декларира като чуждестранен агент.

Законът освен това подлага регистрираните като такива на тежка бюрокрация и публично разкриване на информация за тях, припомня БТА.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    875

    3

    Constanza

    02.06 2024 в 17:04

    "Засега няма коментар от страна на Каспаров или негов говорител."

    Явно е осъществено преместване в другия крачол.

    9342

    2

    Анализи

    02.06 2024 в 14:35

    Каспаров не живее в путинова Русия и хич не му пука. Русия няма никакъв авторитет освен в северна корея.

    3251

    1

    динозавър

    02.06 2024 в 12:14

    Путин да иде в Хага. Там ще му обяснят кой има обвинение.
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх