Пловдивският митрополит Николай: Няма да съм патриарх

OFFNews 02 юни 2024 в 19:15 3078 2

Пловдивският митрополит Николай

Снимка БПЦ

Пловдивският митрополит Николай

Аз няма да съм патриарх. Това мога да заявя, а кой ще е патриарх и наум не ви идва, каза пред журналисти в Бургас пловдивският митрополит Николай, цитиран от БТА.

Той не отговори на въпрос дали е декларирал официално в писмен вид отказа си за участие в избора на нов патриарх, който ще се проведе на 30 юни тази година със свикването на Патриаршеския Избирателен църковен събор.

Така той отговори на Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който преди дни заяви, че пловдивският митрополит не е отказал от участие в избора за патриарх. 

Митрополит Николай бе в Бургас, където участва в тържествена церемония по посрещането на новия Сливенски митрополит Арсений, който изнесе първата си служба в Бургас.

"Дядо Николай е заявил своето категорично желание да не участва в избора за Български патриарх. Дошли сме в пределите на този красив и магнетичен за епархията ни град Бургас, за да предадем своето първо благословение на всички жители с послание за мир и да отслужим първата света служба днес, а утре и първата света литургия", заяви митрополит Арсений.

Припомняме, че в обръщение от средата на март т.г. на Пловдивския митрополит Николай до клира и миряните от епархията заяви, че не желае и няма да приеме да бъде включен като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светия синод на Българската православна църква - Българската патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    800

    2

    Луд съм и не ми пука, че ще сгазя Лука
    Нося Ролекс ,оригинал от Георги Йовчев
    И никой не може да ми каже копче
    Самаряните ми вярват, чувствам се прекрасно
    Тате от шесто, вяра в мен възпита. Красно Красно
    Патриарх ще стана,и от Пловдив догодина
    Ще се върна в София. Мойто родно място и родина
    Тогава враговете ми да вземат лек
    И да ми подарят Филип Патек

    805

    1

    stix

    02.06 2024 в 20:01

    Абе,защо ги е страх от ролекса?
     
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II