Прекланяме се пред подвига на Ботев и неговата чета: Сирените огласиха цялата страна точно в 12 ч. (снимки, видео)

OFFNews 02 юни 2024 в 13:00 2087 0

Снимка БГНЕС

България се прекланя пред подвига на Христо Ботев и неговата чета. Точно в 12 ч. сирени огласиха страната в Деня на почит към загиналите за свободата на България. 

Прояви на признателност и преклонение има в цялата страна, но кулминацията е в района на връх Околчица. Там хиляди се стекоха още от ранните часове на деня на всенародното поклонение, което продължава и в момента.

Отбелязваме 148 години от гибелта на Христо Ботев във Врачанския Балкан и почитаме паметта на големия поет и революционер, както и на загиналите за свободата и независимостта на България.

На днешната дата през 1876 г. четата на революционера Христо Ботев води сражения в района на Рашов дол край Лютиброд, където загиват повече от 10 четници.

Четата на Христо Ботев завзема австрийския параход "Радецки" на 29 май 1876 г. и при с. Козлодуй слиза на българския бряг на р. Дунав, откъдето се отправя към Стара планина.

След двудневни сражения с редовната турска войска, черкези и башибозуци на 1 юни 1876 г. (20 май ст. ст.) четниците достигат Врачанския балкан и заемат позиции южно от връх Вола по върховете Камарата, Купена и Околчица.

Обградени от три страни, четниците водят сражения през целия ден. Преди залез слънце боят е прекратен. Щабът на четата се събира, за да обсъди по-нататъшните си действия. По време на обсъждането Христо Ботев е убит. За негов заместник е определен Никола Войновски, след което четата тръгва на югоизток и успява да се изтегли към с. Зверино.

Снимки: БГНЕС

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови