ISW: Руските сили се подготвят за решителна контраофанзива през пролетта или началото на лятото

Засилва се сближаването между Москва и Техеран за отслабване на ефекта от западните санкции

OFFNews 24 януари 2023 в 09:45 6803 17

Снимка

Руската армия подготвя широка офанзива за пролетта или дори началото на лятото, отбелязва последният доклад на ISW

Руските сили се подготвят за решителна настъпателна кампания през пролетта или началото на лятото на 2023 г., съобщава в последния си доклад базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) с позоваване на данни, получени от разузнаването на Украйна. Данните потвърждават досегашните изводи на института, базирани на открити източници.

Представителят на украинското Главно разузнавателно управление (ГУР) Вадим Скибицки заяви на още 20 януари, че пролетта и началото на лятото на 2023 г. ще бъдат решаващи във войната и потвърди, че ГУР е забелязала индикатори, че руските войски се прегрупират в подготовка за „голяма офанзива“ в Донецка и Луганска област.

Скибицки също така повтори, че е малко вероятно руските сили да започнат атака от Беларус или Южна Украйна. ISW оценява, че руските сили може да се подготвят за решително усилие (от офанзивен или отбранителен характер) в Луганска област и наблюдава преразпределяне на конвенционални сили като въздушнодесантни части към оста Сватове-Креминна след руското изтегляне от Херсонска област.

ISW също така поддържа, че е много малко вероятно руските сили да планират да подновят нова офанзива в Северна Украйна от посоката на Беларус. Оценките на Скиибицки до голяма степен подкрепят текущите прогнози на ISW за руските намерения през първата половина на 2023 г. и подчертават продължаващата нужда от подкрепа на западните партньори, за да се гарантира, че Украйна няма да загуби инициативата в подновена руска настъпателна операция.

Прекомерното разчитане на групата Вагнер на вербуване на затворници изглежда има все по-големи последици върху бойните способности на Вагнер. Ръководителят на независимата руска правозащитна организация „Рус Сидящая“ (Русия зад решетките) Олга Романова заяви на 23 януари, че от ок. 50 000 затворници, които Вагнер е вербувал, само 10 000 се бият на фронтовата линия в Украйна поради големи жертви, предаване в плен, и дезертиране. ISW не може независимо да потвърди тези цифри, но те са много правдоподобни, като се има предвид моделът на Вагнер за използване на затворници като пушечно месо в силно изтощителни офанзивни операции.

Институтът отбелязва, че Русия продължава да задълбочава военните и икономически отношения с Иран в опит да се включи във взаимноизгодно избягване на санкциите . Председателят на руската Дума Вячеслав Володин се срещна с председателя на иранския парламент Мохамад Багер Галибаф и иранския президент Ебрахим Раиси в Техеран на 23 януари, за да разшири усилията за двустранно сътрудничество.

Галибаф е отбелязал, че Москва и Техеран трябва да се стремят да заздравят връзките си в банковия, енергийния и стоковия сектор в лицето на американските санкции. Източници от Иранския корпус на гвардейците на ислямската революция допълнително спекулират по въпроса за по-нататъшни усилия за военно сътрудничество между Техеран и Москва. Свързаното с корпуса издание Tasnim News публикува редакционна статия, в която се твърди, че руско-иранска сделка за съвместно производство може да позволи на Иран да получи руски щурмови хеликоптери Ми-28 и Ка-52 И Техеран, и Москва вероятно търсят тези споразумения, за да смекчат натиска от санкциите, наложени срещу тях от САЩ, допълват от ISW

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

17

dolivo

24.01 2023 в 20:32

Тука гледам се цитира главореза параноик Сталин, браво браво, разкош, Еврьо

2550

16

alfakentavur

24.01 2023 в 15:36

"кой брой гласовете"

Мухахахаха :D

Пак си в пристъп на неврастения.

24 януари 2023 г. ЕДИНАДЕСЕТ месеца "тридневна специална" операция. Съвсем скоро става ЕДНА ГОДИНА. По-малко от 15% от Украйна и безпрецедентен в ЦЯЛАТА ЧОВЕШКА ИСТОРИЯ съюз на десетки държави срещу една. Вкл. всички от Г-7.

Уникално!

2073

13

Johnny B Goode

24.01 2023 в 14:16

Абе пак ли се заяждате с пенсионера на памперси Еврото?
Не разбрахте ли, че единственото удоволствие в живота на този нещастник е да му обръщат внимание по форумите. Блокирайте го като мен или го игнорирайте и го оставете да умре пренебегнат.
Това го дразни най-много.

2550

12

alfakentavur

24.01 2023 в 14:05

Кой плещи простотии се вижда от това:
–8252 (за 6 месеца)
+2935 (за 5 години)

2550

11

alfakentavur

24.01 2023 в 14:04

Все едно.
А успя ли да проумееш, че "да броиш" нещо и просто да отвориш едан връзка и да видиш едно число са много, ама много различни неща?
Защото редица други очевидни неща очевадно не можеш да проуумеш.

900

8

Numenor

24.01 2023 в 13:24

Ясно е, че оркската пасмина, познати още като мужици или североазийски диваци, ще се опита да нанесе удар по Украйна.
И по тази причина е много важно Западът да достави на Украйна възможно повече тежко въоръжение и снаряжение.
Полша още вчера официално е поискала разрешение от Германия, да предостви на Украйна собствени бойни танкове Leopard-2. Следва и Финландия.
Смърт за Русия и всичко руско, Слава на Украйна!
 
X

Да помогнем на украинските деца!