В неделя стартира колоездачната Обиколка на България

OFFNews 26 август 2016 в 13:12 10220 0

КК "Цар Симеон 1898" (Пд) е един от отборите, които ще стартират в 65-ата Международна колоездачна обиколка на България

Тазгодишната Международна колоездачна обиколка на България стартира на в неделя, 28 август 2016 година в София и ще завърши на 2 септември в Троян. Маршрутът е точно 899 км, а етапите й – шест.

В нашето най-авторитетно колоездачно състезание, чието начало е през далечната 1924-а година, ще участват 95 бегачи от 16 отбора.

Според програмата състезанието трябва да бъде открито официално в неделя в 12 часа на площад „Александър Невски”. Летящият старт ще бъде, когато колоната стигне Ботевградско шосе.

Маршрутът на Обиколката тази година:

28 август, 1-и етап: София – Карлово - Пловдив, 190 км

29 август, 2-и етап: Пловдив – Асеновград – Кърджали, 98 км

30 август, 3-и етап: Кърджали - Ивайловград, 162 км

31 август, 4-и етап: Ивайловград – Нова Загора – Твърдица - Eлена, 230 км

1 септември, 5-и етап: Елена – Мъглиж, 79 км

2 септември, 6-и етап: Мъглиж – Казанлък - Троян, 132 км

Първоначално имаше информация, че ще има и кратък пролог в събота, но в окончателната програма той е отпаднал, защото не всички състезатели ще са пристигнали по това време.

Трасето е много атрактивно и трудно. Стара планина ще бъде премината цели 3 пъти – с планински премии за височини от първа категория: в 4-ия и 5-ия етап, през Твърдишкия проход, и в последния,  6-и етап, през Троянския проход и Беклемето.

Премийните спринтове за активност ще бъдат 12 – по два във всеки етап.

Самият факт, че Обиколката на България е възстановена, е голям успех. През 2014 г. тя изобщо не се проведе, а през 2015 г. организацията й беше дадена на чужда страна, която породи много напрежение.

Тази година участват 10 континентални отбора и 6 отбора с регионален статут, сред които са и трите български състава - Несебър, Хемус (Троян) и "Цар Симеон" (Пловдив). Отборите са с минимум 4 и максимум 6 състезатели.

След скандалите миналата година, сега съдийството отново е българско, а главен съдия е Любо Венков. На всички съдии, които ще участват са разплатени заплатите от минали години и им е предплатен аванс за тази година, каза шефът на колоездачният съюз Евгени Димитров.

За победителя във всеки етап се дават 723 евро. За победа в етап има бонификация за време - първите трима получават съответно 10, 6 и 4 секунди.

Победителят в генералното класиране (жълтата фланелка) ще получи 2169 евро.

Освен жълтата фланелка, има още класиране за активност (зелена фланелка - 12 премийни спринта, по 2 във всеки етап);

Класиране за катерачи (фланелката на червени точки) - 15 височини - 3 от първа, 3 от втора и 9 от трета категория;

Най-добър млад състезател (до 23 г.) - бялата фланелка и отборно класиране.

Тазгодишната обиколка преминава по нетрадиционен маршрут. Етапни градове ще бъдат Кърджали, което не се е случвало от 22 г. и Ивайловград и Мъглиж, които за първи път са в Обиколката.

Състоянието на асфалта във всички етапи е в добро състояние, уверяват организаторите.

АПИ е поела ангажимент да обявява кога пътищата, по които минава колоната ще бъдат затваряни и за колко време. Опитът ни показва, че състезанието не създава неудобство на шофьорите. Напрежение може да възникне само в неделя между Карлово и Пловдив, защото колоната ще е там в час пик, но се надяваме на разбиране от страна на шофьорите, казаха организаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови