В Лондон откриха ХХХ Олимпийски игри

Александра Маркарян 28 юли 2012 в 10:51 5158 0

Снимка: БГНЕС/ЕРА
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С реч на британската кралица Елизабет II в Лондон официално беше дадено началото на XXX Летни олимпийски игри в Лондон.

Церемонията по откриването на игрите показа основни моменти от историята на британската култура, емблематични литературни и филмови герои, музикални стилове и запомнящи се британски филми.

Представлението беше гледано на живо от 120 световни лидери, между които и президентът на България Росен Плевнелиев.

Седем млади британски спортисти запалиха Олимпийския огън.

За първа година женското участие на Олимпийските игри е толкова голямо-4 688 жени ще се борят за медалите.

Церемонията продължи с „Парада на спортистите”, в рамките на който спортистите дефилираха с националните си знамена. Традиционно първи на стадиона излязоха гръцките спортисти, като представители на страната, дала на света Олимпийските игри.

Под номер 31 с родния флаг начело на българската делегация излезе Йордан Йовчев, който ще участва на квалификациите в спортната гимнастика.

Българското участие в Олимпийските игри в Лондон вече започна в петък с Явор Христов в квалификациите в стрелбата с лък.

В събота пък ще излязат Цветана Пиронкова и Григор Димитров, гимнастикът Йордан Йовчев, Петя Луканова, която ще участва в надпреварата на 10 метра въздушна пушка, колоездачите Данаил Петров и Спас Гюров и боксьорът Детелин Далаклиев.

В петък вечерта полицията в Лондон задържа над 100 велосипедисти-любители, които опитали да влязат на територията на олимпийския парк по време на откриването на олимпийските игри.  Въпреки забраната те опитали да пробият полицейския кордон, но били блокирани и откарани с районните управления,  съобщава Скотланд Ярд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови