Скандал в Лондон заради оценката на българските гимнастички

Александра Маркарян 10 август 2012 в 13:53 5466 0

Илиана Раева с българския ансамбъл по художествена гимнастика. Снимка: Личен архив
Илиана Раева с българския ансамбъл по художествена гимнастика. Снимка: Личен архив

Шумен скандал избухна в Лондон заради грубо ощетения от съдиите български ансамбъл по художествена гимнастика.

Вчера момичетата на Илиана Раева останаха на четвърто място в квалификациите въпреки изключително чистото си изпълнение на композицията по „Лунната соната“. Оценката им за трудност на съчетанието им с топки бе драстично занижена на 8.800. Крайната оценка на Михаела Маевска, Ренета Камберова, Елена Тодорова, Християна Тодорова, Катрин Велкова и Цветелина Найденова бе 27.250.

Старши треньорът им Илиана Раева нарече съдийското решение „позор за спорта“. Снощи Техническият комитет смени състава на въпросната комисия за днес. Наказани са представителките на Хърватия и Португалия. Те са преместени в други комисии. И двете съдийки са с последно предупреждение. Днес няма да съдийстват на най-важните позиции, които определят оценката за трудност при ансамблите. След това работата им ще бъде внимателно следена. При втори подобен случай двете ще бъдат окончателно отстранени.

Вчерашното решение, ощетило България, облагодетелства несигурно представилия се ансамбъл на Италия, който зае второто място.

Реакцията на старши треньора на българския отбор по художествена гимнастика Илиана Раева бе крайно остра:

 „Благодаря за подкрепата и любовта на всички!!! Много, много силна игра на ансамбъла и Силвия !! Много, много задкулисни игри и демонстрация на власт!! Важното е, че България показа класа и сила!! Шокирана съм от оценката на Италия!! Оценката на България на D 1 е позор за спорта!!! Снощи техническият комитет е сменил заради това комисията на D 1!! Дано днес отново и Силвия и ансамбъла играят толкова силно!! Вярвам, че ще успеем!! Все пак това са квалификации!! Имам надежда за финалите!!;)“, написа Раева в дневника си във Фейсбук днес.

За подкрепа след случилото се тази сутрин и премиерът Бойко Борисов се обадил на Раева.

„Специални благодарности на премиера Бойко Борисов, който ми се обади тази сутрин в 7,00 ч. да ме успокои и да ни поздрави за играта!! Огромна чест му прави, че ни подкрепя и при победи и в тежки моменти!! Благодаря му много!!! Благодаря и на всички вас, които ни вдъхвате толкова вяра,сила,кураж и любов !!!! Обичам ви !!!“, пише още Раева.

 Във временното класиране на първо място е Русия, следвана от Италия и Беларус. България зае четвъртото място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews