Португалия с първа победа на Евро 2016, отива на финал

Роналдо блесна с гол и асистенция, изравни рекорд на Платини

OFFNEWS 07 юли 2016 в 00:13 7079 0

Португалия е първият финалист на Евро 2016, след като победи в Лион дебютанта Уелс с 2:0 след голове на Роналдо и Нани през второто полувреме. Това беше първи успех за възпитаниците на Фернандо Сантош в редовното време след пет поредни равенства в турнира досега, а с играта си през второто полувреме "мореплавателите" заличиха лошото впечатление, което оставиха досега.

През първото полувреме двата отбора играха предпазливо с повече мисъл за отбрана, а ситуациите пред двете врати бяха рядкост. Единственият точен удар преди почивката отправи Гарет Бейл от около 25 метра след самостоятелна акция, но право в ръцете на Руи Патрисио, който не беше затруднен.

Португалия започна по-активно в началото на второто полувреме и с два бързи гола реши изхода на мача. Кристиано Роналдо откри в 50-ата минута. Той се разписа с глава след центриране на Рафаел Герейро от ляво и за девети път вкара на еврофинали, с което изравни рекорда на френската легенда на Мишел Платини. 

Само три минути по-късно Роналдо опита удар по тревата от дистанция, а оставеният непокрит в пеналта Луиш Нани отклони топката от непосредствена близост и тя влетя в мрежата зад Хенеси за 2:0.

Наставникът на Уелс Крис Коулман направи промени и пусна в игра повече офанзивни футболисти. Островитяните се хвърлиха в атаки, но при контраатаките Португалия беше по-близо до попадение. В 78-ата минута Данило се възползва от грешка на Бейл пред наказателното поле, напредна и шутира по тревата, но Хенеси спаси. В 86-ата минута Роналдо беше изведен в чиста позиция, но пропусна. 

Така Португалия се класира на втори финал в историята си след 2004 година, когато загуби от Гърция. В търсене на първия си трофей от континентален шампионат Португалия очаква на 10 юли в Париж победителя измежду Германия и домакина Франция довечера.


Португалия - Уелс 2:0
1:0 - Роналдо (50)
2:0 - Нани (53)

Португалия: Патрисио; Седрик, Алвеш, Фонте, Герейро; Данило, Ренато (74 - Андре Гомеш), А. Силва (79 - Моутиньо), Жоао Марио; Нани (86 - Куарешма), Кристиано Роналдо.
Уелс: Хенеси; Гънтър, Честър, Колинс (66 - Джонатан Уилиямс), Ашли Уилиямс, Н. Тейлър; Алън, Ледли (58 - Воукс), Кинг; Бейл, Робсън-Кану (63 - Чърч).

Жълти картони: Бруно Алвеш, Кристиано Роналдо; Джо Алън, Джеймс Честър, Гарет Бейл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови