Най-големите приключенци вече са в София (галерия)

Тихомира Методиева 02 декември 2015 в 17:43 3914 0

Снимка Тихомира Методиева

Започнаха "Дните на предизвикателствата".

В зала 3 на НДК вчера започна ежегодният форум за екстремни спортове - "Дни на предизвикателствата", който се провежда между 1 и 3 декември.

През първия ден Българската федерация по катерене и алпинизъм връчи годишните си награди, като наградените бяха Ивайло Радев, Петър Иванов, Петър Атанасов и Боян Петров.

Боян Петров - Съни разказа как се катерят осемхилядници и сподели полезна информация за обхвата на сателитните телефонни, слънчевите батерии за неизбежните електронните устройства, които носим в планината, храната, която носи със себе си и подбора на лекарства и материали за първа помощ в аптечката. Разкри предимствата на газовите котлони, които са с по-закрит огън, както и на леката малка палатка.

Петнадесетгодишният Петър Иванов разказа как се става европейски шампион по боудър, след като през юни той спечели златен медал на европейското за юноши, като в състезанието участваха 180 катерачи от 23 държави.

На свой ред Кирил Николов - Дизела представи филма "Reach your limits" за бягането по маршрута Ком-Емине през 2014 г. - годината с проливните дъждове и тежки наводнения. Той разказа и за тазгодишния си рекорд по същия маршрут - 600 км. за 4 дни и 13 часа.

Тихомир Димитров, Милен Братанов и Косьо Локмаджиев представиха пътуването си до Шамони и изкачването си на върха "Изстрел в небето" - Petit Dru. По време изкачването времето ги изненадва с мъгла и дъжд, а успоредно с това по целия маршрут са съпътствани от каменопади, които чупят екипировката и късат въжетата им. Това налага да бивакуват на скалите две поредни вечери без спални чували, храна и вода. Катерачите разказаха с много хумор за изкачването, търсенето на пътя за рапел на единия и на другия връх и публиката в залата осъзна едва след като показаха снимка на повредената екипировка - счупени каски, лепени с лейкопласт въжета, какво всъщност са преживяли на Petit Dru тримата приятели.

Йордан Христов разказа за инициативата “Мальовица с чисти средства”, в която той осъществява за 11 часа изкачване на връх Мальовица и връщане обратно, но не от подножието на Рила, а от центъра на София. Инициативата му включва колоезнене от София до ЦПШ Мальовица и планинско бягане от ЦПШ до върха, както и връщане по обратния път със същите средства - пеша и с колело.

Всеки ден в зала 3 на НДК до 3-ти декемри Академия първа помощ водят лекции по оказване на първа помощ в планина. Има и други интересни дневни игри и обучения с природосъобразна и екологична насоченост.

Едно от основните събития ще бъде конференцията за измененията на климата, която ще се проведе на 3 декември в рамките на "Дните на предизвикателствата". 

Пълната програма може да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!