Звездата в планинското бягане Жулиен Шорие за спорта, тероризма и амбициите си

Деян Спасов 30 ноември 2015 в 11:34 3054 0

Жулиен Шорие

В рамките на фестивала "Дни на предизвикателствата" 2015, който започва утре, френската звезда в планинското бягане Жулиен Шорие ще има специално дневно участие с мини маратон в пределите на Витоша. Тук можете да видите програмата на фестивала. 

Френският бегач е специален гост на 11-тото издание на "Дни на предизвикателствата". Освен вечерна презентация за своята спортна и състезателска кариера, той ще участва в организирано бягане на Витоша през втория ден на фестивала. След бягането, ще се проведе дискусия с атлета за феновете в Зала 3 на НДК, като част от дневната програма.

Жулиен е истински шампион – неговата нестихваща отдаденост в спорта, последователност в постиженията и страст да побеждава заслужено му носят цяла поредица от отличия от престижни състезания на световно равнище: двукратен победител от Grand Raid de la Reunion, La Diagonale des fous (Франция), Hardrock Hundred Mile Endurance Run (САЩ), Ultra Trail du Mont Fuji (Япония), Madeira Island Ultra Trail (Португалия), Ronda del Cims (Андора) и други.

Шорие е участвал в Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB) – един от най-бележитите ултрамаратони в Европа (166км – Франция, Италия и Швейцария – 10 000м денивелация). През 2013 г, той завърши шести на състезанието.
Тази година през август Жулиен не успя да завърши трасето поради травма, но се подготвя за 2016 г.

През последните месеци атлетът участва на състезания в Австралия – The north face1100, Utat Ultratrailatlastoubkal (UTAT) в Мароко, Ecotrail Funchal – Madeira, където заема първите места в категорията за мъже с отличителни резултати.

На UTAT в Мароко през октомври 2015, заема второ място, въпреки травмата от UTMB маратона. В Мароко атлетът среща някои затруднения с дишането, но се справя бързо и успява да финишира спокойно и дори да се наслади на гледките по маршрута.

Потърсихме френската звезда в планинското бягане Жулиен Шорие за кратко интервю преди началото на "Дни на предизвикателствата" 2015?

Какво означава тичането за вас?

- Много свобода да откривам, докато спортувам.

Колко годишен бяхте, когато започнахте да тичате?

- На 26 години.

И какво ви вдъхнови в началото?

- Желанието да се разтоваря, да бъда на чист въздух.

Какво ви вдъхновява днес?

- Срещите, откриването на нови места, желанието да обикалям света, правейки любимото ми занимание.

Коя е най-ценната титла в страхотната ви кариера?

- Спечелването на Hardrock 100 в Колорадо.

През 2013 г. завършихте шести в един от най-тежките Ултра маратони в Европа - Ultra-Trail du Mont-Blanc. Кои са най-добрите ви спомени от тази надпревара?

- Става дума за едно състезание, с което не се справих много успешно. Бях добре по време на първата половина и финиширах ходейки. Най-хубавия ми спомен е пресичането на финалната линия.

През август 2015 г. не завършихте трасето в същото състезание, заради контузия. Как се почувствахте?

- Много разочарован, заради усилията, които положих за да се подготвя за това състезание. Времето, вложено в тренировки, подкрепата на семейството и на партньорите.

Какви са амбициите ви за Ultra-Trail du Mont-Blanc 2016?

- Да завърша състезанието за по-малко от 22 часа.
(Бележка: рекорда при мъжете е от 2014 – 20 часа и 11 мин, обикновено това състезание се печели с времена между 20 часа нещо и 21 часа и половина)

Какво очаквате от "Дните на предизвикателствата" в София, които започват утре?

- Да открия един град, една страна, която още не познавам благодарение на любимото ми занимание, спорт на открито.

Значи посещавате България за първи път?

- Да, точно така. 

Как нацията ви се възстановява след шокиращите терористични атаки в Париж? Всички скърбим заедно с вас и ви изпращаме цялата ни подкрепа.

- Благодаря за вашата подкрепа, става дума наистина за трудни моменти, но властите правят всичко възможно да осигурят безопасност в цялата страна.

Как светът може да "избяга" от насилието, куршумите и тероризма?

- Трябва да продължим да обикаляме света, за да затвърдим свободата си да пътуваме, да се изразяваме и да живеем с нещата, които ни вълнуват.

Какво бихте искали да кажете на всичките ви фенове и малки деца, които мечтаят един ден да станат като вас?

- Всичко е възможно за всеки, който полага усилия, за да постигне своите цели. Разбира се, той трябва да е търпелив и упорит. Нашата страст е толкова красива, че ние може да я изживяваме без значение какво е нашето ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !