Кръвни братя един срещу друг на Евро 2016

Бащата на Таулант и Гранит Джака пази неутралитет по време на Албания - Швейцария

OFFNEWS 11 юни 2016 в 13:28 8665 0

Кръвни братя се изправят един срещу друг на стадиона в Ланс в днешния двубой от група А на Евро 2016 между Швейцария и Албания. Това са родените в Швейцария в семейството на емигранти от Косово Таулант и Гранит Джака, които ще играят съответно за Албания и Швейцария. Моментът ще е особено емоционален за баща им Раджип, който емигрира в Швейцария през 1990 г., след като преди това изкарва три години в затвора за забранена политическа дейност в бивша Югославия.

Съдбата на Раджип и половинката му Ели трогва "Амнести Интернешънъл" и организацията им помага да се установят в Швейцария, където през март 1991 г. на бял свят свят се появява Таулант, а 18 месеца по-късно проплаква и Гранит. Двамата заиграват във ФК Конкордия, младежкия тим на Базел, а талантът им не остава незабелязан. Гранит дебютира за Швейцария на "Уембли", когато е едва 17-годишен, печели две титли с Базел, преди да бъде продаден в Борусия Мьонхенгладбах, а от лятото стана част от английския Арсенал.

Брат му Таулант не получава шанс за изява в Швейцария, макар да играе за младежките формации на тази страна,  и затова избира да играе за Албания през 2013 г. В състава на алпийската държава има шестима играчи, в чийто вени тече албанска кръв, като най-емблематичните примери са Валон Бехрами и Джердан Шакири.

"Благодарен съм на Швейцария за всичко. Казвал съм много пъти - ще дам кръвта си за тази страна. Е, направих го, но не в буквалния смисъл", споделя Раджип Джака, който не за първи път ще гледа синовете си един срещу друг. Това се е случвало вече на клубно ниво в Швейцария, когато единият играе за Базел, а другия - за Грасхопър.


Сблъсъци между братя на терена се случват за първи път на европейски финали. На световни първенства вече е имало подобен прецедент на Мондиал 2014 с полу-братята Кевин-Принс и Джером Боатенг, които играят съответно за Гана и Германия.


В навечерието на мача Швейцария - Албания цял свят се пита за кого ще стиска палци Раджип Джака, който не изненадва с отговора си.


"Ще пазя неутралитет като Швейцария", казва косоварят, който след 26 години живот в алпийската държава показва, че е получил ценен урок. Историята на братята Джака далеч надхвърля рамките на спорта и показва един свят без граници и ограничения на националностите, което не е по вкуса на мнозина.


В другите мачове от програмата на днешния ден абсолютните дебютанти на еврофинали Уелс и Словакия ще премерят сили в група В. В дербито на групата Англия и Русия пък ще се сблъскат в Марсилия. Мачът помежду им вече започна извън терена със сблъсъци между феновете и очакваната поява на руския президент Владимир Путин в града на борда на подводница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови