Финалът на Световното привлече над милиард зрители

Ивайло Анев 14 юли 2014 в 17:16 3023 0

Финалът на Световното първенство в Бразилия на стадион „Маракана" между отборите на Германия и Аржентина стана най-гледаното спортно събитие в историята.

Финалът на Мондиала, игран късно снощи в Рио де Жанейро, събра рекордна аудитория. След като сблъсъкът за трофея в ЮАР преди 4 години бе наблюдаван от 909 милиона души по света, за първи път бе надмината и границата от 1 милиард. Така финалът в Бразилия се превърна в най-гледаното и най-голямо спортно събитие в цялата история.

За двубоя пътуваха 100 хиляди аржентинци, повечето пренощуваха на плажа Копакабана. Само 13 хиляди от тях успяха да влязат на стадиона. Билетите на черно в часовете преди големия сблъсък стигаха до цени от 20 хиляди евро за една бройка.

В Германия също беше подобрен рекорд. 34,65 милиона зрители или 86,3 процента от пазарния дял за страната са проследили триумфа на възпитаниците на селекционера Йоахим Льов на митичния "Маракана" снощи. Никога в историята досега толкова много хора не са гледали едновременно едно телевизионно предаване в Германия.

Досегашният рекорд беше поставен миналия вторник, когато 32,54 милиона души проследиха победата със 7:1 над домакина Бразилия на полуфиналите на надпреварата. Всеки един от седемте мача на Бундестима в турнира е изгледан от най-малко 25 милиона зрители в страната.

На стадиона снощи присъстваха и куп световни знаменитости като Дейвид Бекъм, ЛеБрон Джеймс, сър Мик Джагър и други, финала наблюдава на живо и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

У нас БНТ, която излъчи двубоя директно, също отчете рекордна гледаемост. 1 356 000 зрители пред екраните са проследили финала, сочат данните на агенцията за измерване на тв рейтинги ГАРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови