Германия е новият световен шампион

Пас на Шюрле към Гьотце и безценен гол на резервата осигуриха четвърта титла в историята на Германия

Деян Спасов 14 юли 2014 в 00:39 10644 10

Германия победи Аржентина с 1-0 след гол на Марио Гьотце в продълженията и е 20-ият Световен шампион.

Митичният "Маракана" бе арената на финалния и най-важен мач от Световното първенство. Около 80 хиляди души на стадиона и милиарди зрители пред телевизионните екрани станаха част от спектакъла, който предложи воденият тим на Йоаким Льов и Алехандро Сабея.

Марио Гьотце се оказа героят за немците. Появилият се като резерва футболист отбеляза гол в 113-ата минута след като спря топката с гърди и отбеляза с премерен удар най-важния гол в кариерата си.

След последния съдийски сигнал Мануел Нойер получи "Златната ръкавица" на надпреварата, а Лионел Меси бе награден със "Златната топка" за играч на Мондиала.

Разочарованието обаче бе изписано на лицето на Меси, който въпреки индивидуалните си награди продължава да няма голям успех с националния отбор на "Гаучосите".

Предвождани от изтърпелия куп сблъсъци през целия мач Бастиан Швайнщайгер, германците бяха наградени със златните си медали.



Капитанът на тима Филип Лам вдигна високо над главата си четвъртата Световна купа за Германия след 1954, 1974, 1990 и 2014 година.


МИНУТА ПО МИНУТА:

120' - ПОСЛЕДЕН ШАНС за Аржентина в заключителните минути на мача. Фаул на Швайнщайгер срещу Меси, изпълнен от капитана, но неточно.

119' - Аржентина сякаш не може да отговори на попадението. Центрирания в наказателното поле, но нищо по-сериозно.

113' - ГОЛ ЗА ГЕРМАНИЯ! Марио Гьотце бележи безценен гол след като си спря с гърди топката в наказателното поле и я насочи в мрежата на Ромеро.

110' - Удар в главата на Швайнщайгер след въздушен сблъсък с Агуеро, който също вече има жълт картон, но не получава червен. От скулата на немския полузащитник потече кръв и медицинският щаб трябва да се намесва.

107' - Поредно брутално влизане на Хавиер Масчерано в краката на Бастиан Швайнщайгер, но аржентинецът отново не получава втори жълт картон и остана в игра.

Край на първото продължение

97' - Сериозен пропуск на Родриго Паласио.
Хумелс изпусна нападателят, но очи в очи с Нойер Паласио опита параболичен удар над вратаря, което се оказа погрешно решение.

91' - Опасен удар на Шюрле, спасен от Ромеро. Веднага след това последва контраатака на Аржентина, спряна преждевременно от Боатенг. Високо темпо в началото на първото продължение.

Начало на продълженията

Край на редовните 90 минути

88' - Голмайсторът на световни първенства с 16 гола напуска последния си Мондиал. Марио Гьотце сменя Мирослав Клозе.

85' - Фернандо Гаго влиза на мястото на Енцо Перес в полузащитата на Аржентина.

81 - Бърза атака на Германия, завършила с лек и неточен удар на Кроос от границата на наказателното поле.

78' - Нападателят на Интер Родриго Паласио заменя Гонсало Игуаин. Сабея се опитва да освежи играта на отбора си в преди позиции.

74' - Темпото на игра спадна, но един гол би променил всичко във финалния сблъсък.

70' - Опасност пред вратата на Ромеро, но вратарят улови топката.

65' - Официално предупреждение и за Агуеро за фаул срещу Швайнщайгер

63' - Жълт картон за Масчерано за закъснял шпагат срещу Клозе.



56 - Сериозен сблъсък между Нойер и Игуаин на границата на наказателното поле, завършил с болезнен удар в главата на аржентинеца, но в крайна сметка Рицоли отсъди фаул срещу вратаря.

53' - Аржентина сякаш използва липсата на Сами Кедира в полузащитата на Германия, разиграва спокойно и с извеждащи пасове търси положения за гол.

47' - Меси бе изведен в наказателното поле след пас на Билиа. Нападателят стреля към далечния ъгъл, но топката мина на сантиметри от гредата и излезе в аут.

Начало на второ полувреме

45' - На почивката смяна в състава на Аржентина. Серхио Агуеро влиза в игра на мястото на Езикел Лавеци.

Край на първото полувреме



45' - Удар с глава на Хьоведес след изпълнение на ъглов удар срещна гредата и бе последван от разбъркване. Ситуацията завърши със отсъждане на страничния съдия за засада при рикошет в тялото на немски футболист.

44' - Две поредни опасни положения в наказателното поле на Ромеро. При втората от тях след центриране отдясно около метър раздели Клозе от удобна топка в близост до вратата.

40' - Пробив на Меси, завършил с разбъркване в наказателното поле на Германия, но немската отбрана се справи.

37' - Опасен удар на Шюрле, спасен от Ромеро

34' - Жълт картон за Хьоведес.

31' - Смяна в отбора на Германия. Кристоф Крамер не може да продължи мача и е заменен от Андре Шюрле.

29' - Отменен гол на Аржентина! Лавеци центрира към Игуаин и този път той не сбърка и отбеляза, но страничният съдия правилно отмени гола заради засада.



21' - Непростим пропуск на Гонсало Игуаин, след като нападателят остана съвсем сам срещу Нойер сред неразчетено изчистване на топката. Деветката на Аржентина обаче стреля встрани.

16' - Крамер получи контузия в главата след сблъсък с Гарай. По всичко изглежда, че полузащитникът ще продължи игра.

13' - Центриране в наказателното поле на южноамериканците, отправено към Мирослав Клозе, но голмайсторът бе успешно блокиран от Демикелис.

11' - Трети пореден пробив от дясното крило на "Гаучосите", което функционира много добре в първите минути на двубоя.

9' -
Опасен пробив на Меси. Капитанът на Аржентина демонстрира страхотна скорост с топка в крака и центрира опасно, но Швайнщайгер изчисти.

4' -
Първа опасност пред една от двете врати. След бърза контраатака на Аржентина Гонсало Игуаин отправи диагонален удар, който мина встрани от дясната греда на Нойер.

Преди мача

Двата тима стигнаха по доста различен начин до последното стъпало преди титлата. Германия демонстрира мощ на полуфинала си срещу Бразилия, като победи домакина на Мондиала с впечатляващото 7:1.

Аржентина не беше толкова убедителна срещу Холандия и успя да победи "Лалетата" с дузпи, но това може да означава, че Лео Меси и компания са запазили най-доброто от себе си за големия финал.

Немският селекционер Йоаким Льов няма проблеми със състава. Той залага на почти същите стартови 11, които постигнаха победите над Франция и Бразилия. Единствената промяна е в халфовата линия, където Крамер ще замени Кедира, който получи болки в областта на прасеца при загрявката.

Проблемите са в лагера на Аржентина. Халфът Анхел ди Мария все още е под въпрос за мача след контузията срещу Белгия, но това може да се окаже и просто номер и един от лидерите на Аржентина, спасил отбора си с важен гол срещу Швейцария, в крайна сметка да вземе участие във финалния мача.

Исторически Германия и Аржентина досега са спорили два пъти в директен двубой за Световната купа.

Това е най-често играният финал на Мондиалите. Двете страни за първи решават съдбата на титлата през 1986 г. в Мексико. Тогава триумфът е за Диего Марадона и Аржентина.

Четири години по-късно в Италия двата отбора отново излизат един срещу друг в последния мач на шампионата на Апенините. Тогава пък ликуват немците, които печелят с гол от дузпа пет минути преди края.

Днес епизод трети започва, а 20-ият Световен шампион ще бъде само един.

Състави:

Германия: Нойер, Лаам, Боатенг, Хумелс, Хьоведес, Швайнщайгер, Крамер (Шюрле), Мюлер, Кроос, Йозил, Клозе.
Селекционер: Йоаким Льов.

Аржентина: Ромеро, Рохо, Гарай, Демикелис, Сабалета, Билиа, Масчерано, Лавеци (Агуеро), Меси, Перес (Гаго), Игуаин (Паласио).
Селекционер: Алехандро Сабея.

Стадион "Маракана", Рио де Жанейро
Главен съдия: Никола Рицоли (Ит)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!