CLасика: Когато Порто покоси Байерн за три минути (видео)

Деян Спасов 15 април 2015 в 14:55 3346 0

Паметният гол на Рабах Маджер с пета

Тази вечер в 21:45 ч. Порто и Байерн Мюнхен се изправят в четвъртфинален двубой от Шампионската лига. Двата клуба са се срещали и преди в турнира и пазят спомени от един незабравим финал във Виена преди точно 28 години.

Годината е 1987. В битка за купата на терена стъпва "немската машина" Байерн и дотогава трикратен носител на Купата на европейските шампиони с играчи от ранга на Жан-Мари Пфаф, Лотар Матеус, Бреме и Румениге. Срещу тях е Порто, който играе първия си финал в турнира. Тимът е изграден основно от португалски състезатели и няколко бразилци. За двете отбора обаче има и по един голям липсващ. За германците това е либерото и капитан на отбора Клаус Аугенталер, а в редиците на Порто отсъства голмайсторът Фернандо Гомес.

Байерн повежда във финала с впечатляващ гол с глава на Лудвиг Кьогл още в 25-ата минута. Мачът изглежда под контрол, а защитният вал на възпитаниците на Удо Латек изглежда непробиваем.

Тринадесет минути преди последния съдийски сигнал обаче нещо се обърква. В 77-мата алжирецът Рабах Маджер записва името си в историята с изравнителен гол с пета, а само три минути след това в 80-ата влезлият като резерва Хуару засича центриране отляво и бележи отблизо за 2-1. Купата инфарктно отива за трети път в Португалия и за пръв път в Порто.

Видео (от 14:27 репортаж от мача):



Легендарният вратар на Байерн Пфаф разказва за двубоя със синьо-белите:

„Този финал е кошмарът на живота ми. - На полуфинала отстранихме Реал (Мадрид) и мислехме, че всичко трудно е минало. Бяхме прекалено самоуверени. Нямахме и никакъв късмет. Два пъти Порто влезе в нашата половина и ни вкара два гола... Мнозина ми казват, че трябва да съм щастлив, че съм играл на финала. Не! Аз завиждам на тези, които казват: „Спечелих финала!“ Всички говорят как Еди Меркс е петкратен шампион в „Тур дьо Франс“, а никой не говори за Реймон Полидор, който е бил втори и никога не е стигнал до титлата.“

Голмайсторът на Байерн в онзи финал Лудвиг Кьогл сега е мениджър на звездата Томас Мюлер. Тогава вкарва от 16 метра гол с глава, но никога повече не иска да говори за този мач.

Горчивият вкус е подкрепен от факта, че това е единствената загуба на Байерн от Порто в евротурнирите, но с цената на няколко...

Баварците имат 22 мача срещу португалци в евротурнирите и само 1 загуба. От Порто на финала. Останалите двубои са 13 победи и 8 ремита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови