Властта пред нов катарзис: Избра си зам.-министър, когото БСП обвини в корупция

Последна промяна на 02 август 2013 в 21:18 56493 54

Юнал Тасим
Юнал Тасим

 

Ново скандално назначение с потенциал да докара властта до нов катарзис направи премиерът Пламен Орешарски.

Късно в петък, в края на работния ден и началото на отпуските, за зам.-министър на икономиката и енергетиката бе назначен Юнал Тасим. В качеството си на депутат от Тройната коалиция той бе обвинен в корупция от тогавашния вицепремиер на БСП Меглена Плугчиева, която подаде сигнал срещу него в парламентарната комисия за борба с корупцията.

Бившият депутат е петият заместник на министъра на икономиката Драгомир Стойнев. Заради него бе променен устройствения правилник на министерството на икономиката и енергетиката, според който зам.-министрите бяха само четирима.

Назначението на Тасим едва ли би довело до такъв скандал като назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, но със сигурност е съизмеримо с назначението на министър "Дюнигейт" Калин Тихолов и назначението на управителя на клона на СИК в Шумен Иван Иванов за зам.-министър на МВР.

Юнал Тасим става медиен герой на 5 март 2009 година в края на управлението на Тройната коалиция. Тогава вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете Меглена Плугчиева извършва нещо невиждано в българския политически живот дотогава - обвинява коалиционния си партньор Юнал Тасим и съпартиеца си Стоян Проданов в злоупотреби с европари и внася сигнал срещу тях в парламентарната комисия за борба с корупцията.

Бидейки депутати, двамата печелят 3 държавни поръчки на стойност над 1,6 млн. лв. Правят го чрез консорциума "Билд-консулт". В него участват фирмата "Билд-консулт", в която Юнал Тасим е 70% мажоритарен собственик и "Технострой-инженеринг 99", в която акционер и в борда на директорите е Стоян Проданов. Още в началото на мандата на Тройната коалиция "Технострой-инженеринг 99" вече е спечелила друга поръчка за 34 млн. лв.

Общият консорциум на двамата коалиционни партньори печели две поръчки по програма "Регионално развитие". Тръжната процедура по едната се провежда от община Кърджали, а по другата - от Министерството на земеделието.

Единият депутат - Стоян Проданов е член на парламентарната комисия по земеделие, а Юнал Тасим е заместник-председател на комисията.

И в двата търга са участвали по 6 фирми. Но в нито един не печелят фирмите, предложили най-ниска цена.

При избухването на сигнала и двамата депутати настояват, че не са в конфликт на интереси, а близкото им познанство с министъра на земеделието Валери Цветанов няма значение в случая. Цветанов е от квотата на ДПС, а според неофициалното разпределение на ресорите в Движението, Тасим отговаря точно за това министерство и има основна заслуга за избирането на Цветанов след свалянето на доверието към Нихат Кабил.

Малко след получаването на сигнала на Плугчиева, парламентът се разпуска. В архивите му няма данни комисията по корупция да се е произнасяла по казуса на Тасим и Проданов. Случаят е потулен на далеч по-ниско ниво. Становище дава управляващият орган по оперативната програма. Решението е странно. Установява се, че депутатите Тасим и Проданов, които са спечелили единия лот за ремонт на пътя, не са в конфликт на интереси, но общинската съветничка Лейла Ариф, която е спечелила другия лот на същия път, е в конфликт на интереси. Ариф предпочита да напусне общината, но да запази поръчката.

В официалното съобщение на МС не се казва за кой ресор ще отговаря Юнал Тасим в министерството. Според Mediapool той ще поеме надзора над ОП "Конкурентоспособност". В прословутата с проблемите си програма са съсредоточени около 2 милиарда лева, които би трябвало да отидат при българския бизнес.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.08 2013 в 18:25

кверти, ибрикчиите са бсп и атака, другото си го знаеш. Да не създавам работа на админа да ме трие...

07.08 2013 в 13:24

Това за Цветанов сериозно ли го говориш??????
Добър министър?????
Я не пиши такива отрковени глупости по форумите, моля те. Попитай някой от системата колко е бил добър. По мразен министър никога не е имало. И некомпетентен и агресивен. Аре стига учители по физическо са вземали ръководни длъжности в държавата.

04.08 2013 в 14:35

Катарзиса е път да стане в хроничен за управляващите.

04.08 2013 в 13:21

Когато мониостър няма - човека е с нулев стаж по специалността - политическо назначение - повечко заместници ще му трябват.

04.08 2013 в 10:13

В новия актуализиран бюджет - "40 000 000 лв. за интеграция на соц.слаби".Роми в България-около 800 000.След делене- 50лв.на човек.Е, толкова струва техният глас...ама им го плащат с нашите пари!

03.08 2013 в 21:52

Вуйчо а теб коя снимка те възбужда-на малоумника,глупака или олигофрена?Това значи,че харесваш собствената си снимка.

03.08 2013 в 15:59

Така я удари, че я вкара в техните ръце. То това си беше и основната цел на всичките му акции с хумористични имена. Само незапознат с реалността човек може да твърди, че МВР при Цветанов е водело борба с организираната престъпност. Борбата при всички министри на вътрешното министерство е да се махнат предишните от веригата за лапане.

Свалете тия розови очила най-накрая. Медийте са само средство за манипулиране, който вярва безусловно в глупостите, които се пишат за възхвала на правителства и политици, просто трябва да се събуди и излезе навън, за да види истината каква е.

03.08 2013 в 15:46

По повод на такива като тебе „Вуйчо„, „Магелан„ беше казал: „Тъп,тъп та вдлъбнат„. Нямаш глава а повтаряш като ехо партийни инструкции.

03.08 2013 в 15:31

Тия хора имат ли идея като влязат в предизборна кампания как ще ходят сред хората?!?!? Със Жандармерия??!?!

03.08 2013 в 12:58

факт е, че районно, което знаех , че са на заплата към застрахователна фирма от шефа до чистачката беше сменено с нов персонал с нови млади хора, които бяха изумени от това, което са правили предишните