Властта пред нов катарзис: Избра си зам.-министър, когото БСП обвини в корупция

Александра Маркарян 02 август 2013 в 21:18 57333 54

Юнал Тасим
Юнал Тасим

 

Ново скандално назначение с потенциал да докара властта до нов катарзис направи премиерът Пламен Орешарски.

Късно в петък, в края на работния ден и началото на отпуските, за зам.-министър на икономиката и енергетиката бе назначен Юнал Тасим. В качеството си на депутат от Тройната коалиция той бе обвинен в корупция от тогавашния вицепремиер на БСП Меглена Плугчиева, която подаде сигнал срещу него в парламентарната комисия за борба с корупцията.

Бившият депутат е петият заместник на министъра на икономиката Драгомир Стойнев. Заради него бе променен устройствения правилник на министерството на икономиката и енергетиката, според който зам.-министрите бяха само четирима.

Назначението на Тасим едва ли би довело до такъв скандал като назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, но със сигурност е съизмеримо с назначението на министър "Дюнигейт" Калин Тихолов и назначението на управителя на клона на СИК в Шумен Иван Иванов за зам.-министър на МВР.

Юнал Тасим става медиен герой на 5 март 2009 година в края на управлението на Тройната коалиция. Тогава вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете Меглена Плугчиева извършва нещо невиждано в българския политически живот дотогава - обвинява коалиционния си партньор Юнал Тасим и съпартиеца си Стоян Проданов в злоупотреби с европари и внася сигнал срещу тях в парламентарната комисия за борба с корупцията.

Бидейки депутати, двамата печелят 3 държавни поръчки на стойност над 1,6 млн. лв. Правят го чрез консорциума "Билд-консулт". В него участват фирмата "Билд-консулт", в която Юнал Тасим е 70% мажоритарен собственик и "Технострой-инженеринг 99", в която акционер и в борда на директорите е Стоян Проданов. Още в началото на мандата на Тройната коалиция "Технострой-инженеринг 99" вече е спечелила друга поръчка за 34 млн. лв.

Общият консорциум на двамата коалиционни партньори печели две поръчки по програма "Регионално развитие". Тръжната процедура по едната се провежда от община Кърджали, а по другата - от Министерството на земеделието.

Единият депутат - Стоян Проданов е член на парламентарната комисия по земеделие, а Юнал Тасим е заместник-председател на комисията.

И в двата търга са участвали по 6 фирми. Но в нито един не печелят фирмите, предложили най-ниска цена.

При избухването на сигнала и двамата депутати настояват, че не са в конфликт на интереси, а близкото им познанство с министъра на земеделието Валери Цветанов няма значение в случая. Цветанов е от квотата на ДПС, а според неофициалното разпределение на ресорите в Движението, Тасим отговаря точно за това министерство и има основна заслуга за избирането на Цветанов след свалянето на доверието към Нихат Кабил.

Малко след получаването на сигнала на Плугчиева, парламентът се разпуска. В архивите му няма данни комисията по корупция да се е произнасяла по казуса на Тасим и Проданов. Случаят е потулен на далеч по-ниско ниво. Становище дава управляващият орган по оперативната програма. Решението е странно. Установява се, че депутатите Тасим и Проданов, които са спечелили единия лот за ремонт на пътя, не са в конфликт на интереси, но общинската съветничка Лейла Ариф, която е спечелила другия лот на същия път, е в конфликт на интереси. Ариф предпочита да напусне общината, но да запази поръчката.

В официалното съобщение на МС не се казва за кой ресор ще отговаря Юнал Тасим в министерството. Според Mediapool той ще поеме надзора над ОП "Конкурентоспособност". В прословутата с проблемите си програма са съсредоточени около 2 милиарда лева, които би трябвало да отидат при българския бизнес.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!