Агентите са ни скъпи

Владимир Йончев Последна промяна на 27 април 2015 в 15:19 12714 16

Красимир Коев - Зорге

Помните ли слогана на КТБ "Клиентите са ни скъпи". Докато по вестниците и телевизиите вървеше тази реклама не си давахме сметка колко скъпи ще ни излязат клиентите на КТБ.

По същия начин не си даваме сметка колко скъпо ни излизат агентите на ДС. Не в историческия, не в моралния, не в абстрактния смисъл на думата. А в най-буквалния, в най-финансовия.

От известно време в парламента отлежава законът на Методи Андреев за осветляване на агентите. Поправките в Закона за защита на класифицираната информация минаха през комисии и сякаш там заспаха.

От гледна точка на 25-годишните ни надежди за скъсване с комунистическото наследство, законът на Андреев е слаба ракия. Той дори не е лустрация. Както сам вносителят обясни пред OFFNews, законът предвижда да се огласят имената на агентите във властта, пък който иска да си ги назначава и да си носи отговорност за назначенията си.

Агент Зорге

Докато законът на Андреев отлежава, един агент на ДС усвоява евро-пари с невиждана скорост. Цивилното му име е Красимир Коев и е шеф на Агенцията по лозата и виното.

Агент Зорге е вербуван от Държавна сигурност през декември 1989 г., веднага след като е навършил 18 години и когато вече Тодор Живков е паднал от власт. На Държавна сигурност й трябва ново поколение и агент Зорге/Коев израства в кариерата. През август 2009 г. е поканен от току-що назначения министър на земеделието Мирослав Найденов за шеф на Агенцията по лозата и виното. От тогава е несменяем.

Агенцията по лозата и виното е органът, който разпределя средствата по една от най-атрактивните европейски програми "Преструктуриране и конверсия на винени лозя". Тази година по нея се разпределят 34 милиона лева.

Потенциалните бенефициенти дълго чакат схемата да бъде отворена. В един прекрасен следобед на 17 февруари схемата внезапно е отворена. На гишетата вече чакат фирмите, които единствени знаят предварителните условия и имат предварително попълнена документация.

Добре осведомените подават документите си и още на другия ден приемът на документи спира.

Причината - парите са се изчерпали. Правилата на Зорге са, че по схемата се кандидатства докато свършат парите, а всеки може да кандидатства според нуждите си.

Резултатът - всички спечелили са свързани с босове от 2 винарски региона - Карнобат и Свищов. Докато останалите още четат правилата за кандидатстване (ако изобщо са разбрали за отварянето на програмата, което също е доста потайно), осведомените получават парите.

Уличен и помилван

Преди 3 години някой незапознат с божествеността на кадрите на ДС инспектор на АДФИ започва проверка срещу Красимир Коев и установява нарушения в работата му.

Вместо да влезе в прокуратурата, докладът на АДФИ потъва в нечие чекмедже. Агент Зорге получава своята неприкосновеност. 3 години, ако я мерим във време и поне 34 милиона, ако я мерим в пари.

Ако докладът на АДФИ беше си вървял по каналния ред, агент Зорге вероятно нямаше да разпределя 34 милиона по начин, който заплашва спирането на цялата програма за лозарство.

Ако имахме списък на агентите на ДС във висшата администрация, сигурно щяхме да имаме доблестта да питаме Мирослав Найденов и Бойко Борисов защо ченгета ръководят една от най-атрактивните програми. Може би те щяха да гарантират, че агент Зорге е прекрасен професионалист. И сега щяхме да им припомним за кого са гарантирали.

Казвам "сигурно, щяхме да питаме", но не съм сигурен. Защото продължаваме да не питаме. След като беше обявен за виновник за всички гнили ябълки в земеделието, Мирослав Найденов вече не е в политиката. Но Бойко Борисов продължава да е шеф на агент Зорге и аристократично да подминава най-големия скандал с евросредства през втория му мандат.

Агентите са ни скъпи...

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.05 2015 в 16:33

Interesno koi sa drugite...

05.05 2015 в 16:14

Abe, kometrirashtite, na tova mu se vika typ narod - kvot kajat Offnews I Bliz, vervame vednaga. Glupav narod lesno se manipulira.
Dali e ili ne e agent na dyrjavna sigurnost tozi gospodin, kakva vryzka s evrofondove? Komunizmat e vglavata na staroto pokolenie, koeto ni vletche v svoite si paranoi. A I tova strogo sekretna informaciq v Bg nishto ne oznatchava... USA ili UK koga shte si izdadat tainite agenti?

29.04 2015 в 13:34

Получих информация от лица СВЪРЗАНИ С ВОЕННО КОНТР@Р@ЗУЗНАВАНЕ, ЧЕ В РАЗЧЕТИТЕ ИМ, БЪЛГАРИЯ ДО 2027 ГОДИНА ОТ ЮГ, ДО СТАРА ПЛАНИНА ЩЕ Е ТУРСК@!!!

ПИТАМ, ДРУГАРИ,

ТАКА ЛИ Е НАИСТИНА, ТАКИВА ЛИ СА ВИ РАЗЧЕТИТЕ, ЗАТОВА ЛИ ГРАБИТЕ, КАТО ЗА ПОСЛЕДНО?! - ЗНАЕМ, ЧЕ Д.П.С. Я СЪЗДАДОХТЕ И ОТГЛЕДАХТЕ ВИЕ, А ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ВИ ПРОЦЕС БЕШЕ ИМЕННО С ЦЕЛ, ДА СИ ИМАМЕ ЕТНИЧЕСК@ ПАРТИЯ, ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА В.К.Р.(Б.К.П.), А ТУРСК@ТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ ОТ БГ, ДА СЕ ВЛЕЕ В РЕДИЦИТЕ НА АНК@РА!!!
ВСИЧКО В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НА БГ, В ЕНЕРГЕТИКАТА, В МИТНИЦИ, В ДАНЪЧНИТЕ ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ, В Д@НС и т.н., СЕ СЛУЧВА ПОД ДИКТОВКАТА НА Д.П.С.(Б.К.П.)

НЯКОИ СЕ ОПИТВАТ ДА ХВЪРЛЯТ ДЪРЖАВАТА В ХАОС И ТЕЗИ НЯКОИ ОСВЕН ПРЕДНАМЕРЕНО МАЛОДУШИЕ, ПОКАЗВАТ И НЕНАСИТНА АЛЧНОСТ!!!

НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ СТЕ - ДВОЙНИТЕ АГЕНТИ НА КЕЛЕПИРА!!!

28.04 2015 в 16:46

https://murphystreet.wordpress.com/2015/04/27/

те това е обир - от всеки апартамент по 20 лева

28.04 2015 в 15:51

Друг агент Велизар Енчев се вайка и обикаля телевизиите като показва лъжливи документи и как не трябвало да се отварят досиетата 33000 агенти на Румно? В погледа му гори комунистически плам. Колко голям разузнавач бил. Досега и 1 българин да не бил останал в Сърбия. Не знам този човек добре ли е? Съмнявам се много?
На всичкото му отгоре този Лузър започва да прави нова партия. Българска СИРИЗА. На тоз човек му е изпила чавка акъла. Бареков №2. Останаха ли шарани в България ...

28.04 2015 в 12:34

Респект, г-н Йончев! Трябва ли постоянно/вечно някой да се оплаче (ако има кой да му обърне внимание) или медиите да разкрият нещо и да напишат (колко рядко, всъщност), че да се взимат мерки?...
Продължавам да питам (няма да се уморя): кога ще запалят имот като на Пз-кмет?, кога някой "луд" ще изнасили тъщата на дУпетат мизерен?, кога ще пуснат черни мамби в офиса на някой ЧСИ?, кога ще бойкотират масово няколко (или повече) изборни секции в поредния ден на цирка и кебапчетата?, кога т.нар. "народ" ще хване за яките няколко овластени мошеници и с трамвая ще ги заведе до СЦЗ?... Пиша това и Господ ми проплаква в ухото: ааа-ууу-няма да съм жив до тогава...

28.04 2015 в 11:53

А какво правим с ченгенцата родени след 73-та и обожаващи Любе ?

28.04 2015 в 11:39

имам комшия - бивш министър. та той казва "проблемът на пазарната икономика у нас е, че капиталистите са назначени хора". той най-добре знае.........
единствената ми почуда, която трае вече 25 години е, че в българия сме такива гении, че всесилният пазар и стопанският интерес не може да изтика от топлите им места "хората с пагони под потниците". те "командват и се разпореждат"/ фраза на Ст.Л Костов/. а имаме не само ботев и левски, но и хора като бай боре димовски, покойният тамбуев, незнайни честни хорица "по места" - абе мили и нормални хора просто.
Явно Маркс е прав /ама той повтаря Хегел/ - само /голямото/ количество прехожда в качество.
Явно, в малка страна няма достатъчно количество свестни, за да станат критична маса.
А по повод горното - аз не знаех, че "органите" са си действали и след падането на бе-ка-пето. Впрочем - прочетете Стоян Загорчинов /Боянският майстор/ - той говори за някакъв "теохар с бича" - кука от 12 век. такава ни е ориста.
във всеки случай е достатъчно да погледнеш някого в очите - познава се дали е кука....
та и този...
и нещо любопитно - след падането на берлинската стена имало някаква прощална конференция на "органите" в прага. и там чехите /мисля/ бяха казали публично, че най-опитни са /естествено/ - кагебистите. Най-точно и сложно работели тези от щази. а балканците /разбирай ние/ставали предимно за две неща - на изчукат някоя секретарка като са командировка или да ступат някого.....

27.04 2015 в 21:37

ok

27.04 2015 в 21:36

Е те това може да го измисли само болен мозък, пардон престъпен мозък. Значи крадеш си на воля, раздаваш и на приятели и ... нищо. Подкрепя се и от управляващите в конкретния момент. Докога ще търпим да ни стрижат като овце.Значи агенти за крадене ха-ха-ха.Колко ли има още, сигурно ако се огледаме ще се досетим кои са.