Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Властта категорична: Ваканционното селище зад 'Корал' няма да се строи

„Ибердрола“ съди Община Царево заради строителните разрешителни

OFFNews - Бургас 30 юни 2018 в 13:11 8774 1

Снимка OFFNews

Зад „Корал“ няма да се строи. В това са категорични управляващи – на национално и на местно ниво. Дюните ще бъдат опазени, но може да се наложи частният инвеститор да бъде обезщетен.

Сагата с намеренията на испанската компания „Ибердрола Инмобилария“ се точи вече с години. И въпреки че преди години идеята им за построяване на ваканционен комплекс на площ от близо 120 дка беше спряна след намесата на държавата и на прокуратурата, мнозина се опасяват, че рано или късно върху дюните може да се излее бетон.

Поредните подозрения се породиха и от ограждането, от страна на собственика, на терените зад плажа, с дървени колове и тел. А опасността не е за пренебрегване, защото и в проекта за изменение на Общия устройствен план на Царево тази територия е предвидена за урбанизиране. Което, по закон, няма как да се случи, защото строежът върху дюни е забранен. Това се потвърждава и от думите пред „Хоризонт“ на заместник – министърът на регионалното развитие Валентин Йовев:

Не е целият терен зает от дюни, но, за съжаление, по-голямата част. Което спира първоначалните инвестиционни намерения. Сега се изработва нов устройствен план, видяхме, че дюните са отразени само върху плажа. Ние, официално, с писма поискахме от Агенцията по кадастър специализираните карти, за да ги предоставим на проектанта на Общия устройствен план на Царево, за да могат да ги нанесат“, коментира Йовев.

Законът е категоричен, че там, където има дюни, не може да се строи, коментира пред кметът на Царево Георги Лапчев и добавя:

Общината, в момента, води съдебни дела с тази фирма („Ибердрола – б.а.). Тъй като тя претендира, че разрешенията трябва да бъдат потвърдени. Главният архитект на общината, ние, като администрация, считаме, че след като е изтекъл един задължителен компонент към документите, който трябва да бъде представен, а именно – съгласието на РИОСВ, тогава това разрешително не може да бъде потвърдено. В крайна сметка, крайната дума ще има съда и ще видим какво ще бъде решението на съда по отношение на това дали да има презаверка или не“, казва Лапчев, но пояснява, че практиката на съда не е еднаква в това отношение.

Обърнахме се с въпроси към инвеститора – испанската компания „Ибердрола“. Разрешителните за строителство на ваканционен комплекс зад „Корал“ са блокирани от 2014 г., казват в свой отговор към нас от испанската компания:

Компанията намира трудности да се сдобие с нови разрешителни, които да отговарят на закона за устройството на Черноморското крайбрежие и други законови изисквания“, допълват оттам.

Затова и не ни отговориха конкретно какви са текущите им инвестиционни намерения. Относно наш въпрос каква част от техния терен попада върху дюни, от „Ибердрола“ поясняват, че чакат вече 4 години публикуването на финалната карта с разположението на дюните. Правели, дори, и собствено разледване по този въпрос. За бъдещите им намерения, допълват, че когато бъдат идентифицирани дюните и техния вид, то тогава ще направат план на база оставащата територия.

Въпросът за евентуален строеж, бе поставен преди 4 години към ЕК от евродепутата Светослав Малинов. Това припомни самият той в онлайн – дискусия с Мирослава Петрова от сдружението „Да запазим Корал“, излъчена на неговата страница във Фейсбук. Остава, обаче, въпросът - ако се спази законът и не се допусне подновяване на строителните разрешителни за Корал – какво се случва. Ето и хипотезите на Малинов:

Испанската фирма може да каже „Защо ни ги продадохте?“ (терените зад плажа – б.а.). Или трябва да приемем да се строи върху нещо, което е на всички нас, тоест – върху държавна собственост, или трябва да се отчуждят тези имоти и да се възмездят тези хора“, коментира Малинов.

До средата на юли трябва да бъде отговорено на новия въпрос, отправен към ЕК, от евродепутата, относно случващото се на и зад плаж „Корал“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови