Проверка на OFFNews за достъпа до "Корал": Пеша може, с кола – не

OFFNews - Бургас 20 юни 2018 в 17:01 6351 0

Снимка OFFNews

Един от свободните подстъпи към "Корал"

Плаж „Корал“ и тази година е една от горещите точки по Черноморието, след като собствениците на земи, придобити по странен начин преди години, ги оградиха. Летуващи там се оплакаха, че достъпът до ивицата е възпрепятстван, а пред една от националните телевизии се сравниха с хлебарки, които лазят, за да стигнат до плажа.

Скандалите около ивицата започнаха след като преди повече от месец собствениците на земи набиха колове, опънаха тел около плажа и сложиха и жива охрана. Въпреки твърденията на почиващи там, че достъпът е ограничен, след няколко проверки на Министерството на туризма и други институции, официалната държавна теза беше противоположната.

Какво показа нашата проверка?

До плажа за природосъобразен туризъм, колкото и гръмко да звучи, „Корал“, се стига по разбит общински път от село Лозенец. Входовете към пясъка са няколко. Една от първите отбивки вдясно, посока от Лозенец, се спуска към ивицата – по асфалтов път, без ограждения и по едно малко мостче се излиза на плажа.

Там и днес има десетки плажуващи. Някои от тях са недоволни от скандалите, свъзрани със забиване на колове, ограждане на дюните около плажа (превърнали се в частни имоти), загражденията и последното препятствие – изсипана купчина пръст на един от подстъпите към плажа. Попадаме и на семейство от Велико Търново, които за първи път идват на „Корал“ и ще им е последен – спират колата си далече, вървят през гори и шубраци. Проблемът на повечето, с които разговаряме, е именно спирането на автомобилите по-далеч. Не липсват и притеснения, че както е започнало ограждането, може в недалечното бъдеще да се появят и бетонови постройки – хотели и комплекси.

Не липсват и мнения на хора, на които не им пречи цялата ситуация, включително призиви, че вървенето пеша е здравословно. Мъж от Пазарджик, който от 30 години събира тен на „Корал“ с усмивка споделя, че българинът не е свикнал да плаща за нищо, включително и за паркинг.

Лесно ли се стига до плажа?

Успяхме да излезем през друг вход, който е ограден, порталът за пешеходци е отворен и никой не те спира да отидеш или да си тръгнеш от плажа. До там се стига през горичка, тревата е окосена и утъпкана. Именно на тази бариера стои табелата, че автомобилният достъп е забранен.

Има и трети подстъп към плажа, също ограден с колове и тел, част от които са изкъртени, а повече от грозна е гледката на изсипаната пръст. Тя възпрепятства стигането до плажа, но с автомобили, защото именно от такива е направена просеката през гората. Такива има още няколко, всичките оградени с тел.

Колко законна е станала продажбата на заградените терени през годините е спорно. Едно обаче не е - достъп до плажа има. Друго го няма засега – караваните, кемперите и колите, минали през горичката и паркирали върху дюни. Каквито на „Корал“ има и това е неоспоримо, въпреки че отсъстват в някои карти и дори в проекта за ОУП на Царево има дадена възможност те да се застроят, въпреки че е незаконно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!