Протест срещу номинацията на осъден за убийство за „Човек на годината”

OFFNews 05 ноември 2015 в 13:41 4861 10

Снимка БГНЕС, Архив

Джок Полфрийман

Номинацията на австралиеца Джок Полфрийман, който е осъден за убийството на студента Андрей Монов, за наградите на Българския хелзинкски комитет (БХК) "Човек на годината" предизвика протест, организиран близки приятели на убитото момче.

Те ще се съберат на протест пред сградата на БХК днес от 14 ч.

През 2011 година Полфрийман получи 20-годишна присъда за убийството на студента. През 2007 г. той наръга младежа с 30-сантиметров нож близо до църквата „Св. Неделя" в София. Тогава бе ранен и Антоан Захариев - приятел на убития студент. Полфрийман и защитата му твърдяха пред съда, че той опитал да защити двама роми, нападнати от компанията на Андрей Монов.

Фрийман е номиниран за това, че в ролята си на председател на Българско затворническо сдружение за реабилитация (БЗСР) е защитавал пряко правата на осъдените на лишаване от свобода в България.

"Работата му, изразяваща се в усилени и последователни опити за въвеждане на реформа в съдебната система на България, води до цялостно подобряване на ситуацията със зачитането на правата и свободите на българските граждани. БЗСР е единствената по рода си неправителствена организация, чиято главна цел е да съгласува нормите и стандартите, прилагани в българските затвори, с тези, предписани от международното право за защита на човешките права. Освен това, организацията се стреми да дава гласност на отдавна документираната системна корупция в българските затвори и да се бори срещу незачитането на правата на лишените от свобода от страна на официалните органи и служителите в затворите", се посочва в номинацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!