Близки на загинали в катастрофи на протест в центъра на София (снимки)

OFFNews 06 август 2023 в 12:15 1301 0

Протест на близки на загинали на пътя хора.

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Протест на близки на загинали на пътя хора.

Близки на загинали в катастрофи излязоха на протест в центъра на София.

По обед те се събраха пред Народното събрание с искане причиняването на смърт на пътя да се разглежда от съда като убийство, а не като престъпление по непредпазливост.

Близките на жертвите при инциденти по пътищата у нас настояват за по-строги наказания за виновните. Те не приемат за достатъчни направените последни промени в Наказателния кодекс преди лятната ваканция на депутатите. Според тях е необходимо криминализирането още на първия отказ от тест за алкохол или наркотици, не само на втория. Настояват и да се въведе терминът "пътно убийство", защото е ясно, че има ПТП-та, причинени по непредпазливост, както и да има срокове за изготвяне на експертизи, какъвто според тях в момента в закона не е упоменат.

Първоначално се планираше протестът им да премине в шествие от сградата на парламента към Орлов мост, където движението да бъде затворено, но впоследствие тази част от плана отпадна.

Протестиращите планират да недоволството си от липсата на справедливи присъди с хвърляне на жълти стотинки пред Съдебната палата. Според тях "на толкова" магистратите оценяват живота на убитите им деца, отбелязва БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика