Българи пишат в "Гардиан": Протестът има нужда от по-добър слоган от "Оставка"

OFFNews Последна промяна на 28 ноември 2013 в 08:29 3084 21

 

"Протестиращите имат нужда от по-добър слоган от "Оставка!" Протестите в България отслабват, но страната още е в криза. Могат ли студентските демонстрации да проправят път към един нов език в политиката?"

Така е озаглавен материал, публикуван в секцията за свободни мнение и коментари от читатели в ссайта на британския вестник "Гардиан".

Текстът вероятно е провокиран от вчерашния обширен репортаж на вестника за студентската окупация у нас с автор Кит Джилет. Журналистът е пътувал до София, за да разкаже впечатленията си от протеста на Ранобудните студенти.

 Автори на днешния коментар са двама български докторанти - Жана Цонева (Централноевропейски университет, Унгария) и Георги Медаров (СУ). И двамата участват в проект на име "Нови леви перспективи", показва справка в интернет. Манифестът на групата заявява: "Новото ляво се гради в момента, от нас и вас."

"Отначало протестите бяха многолюдни, с участието на представители на всички части на политическия спектър, които искаха оставката на правителството. Постепенно числеността им намаля след като бяха присвоени от групи, които ги възприеха като начин да съживят антикомунизма от 90-те години на миналия век. Протестиращите започнаха да призовават за "европейски ценности", "морал в политиката" и "истинско скъсване" с комунистическото минало", пише в текста за "Гардиан".

"Сега ситуацията е в задънена улица - правителството и опозицията споделят еднакви социално-икономически възгледи, но си разменят празни обвинения", добавят авторите на статията.

Цената на успешното възраждане на протестите обаче  бе непоправима загуба на интелектуалната им основа от първата фаза на окупацията.  Окупацията трябва някак да успее да възроди целите и посоката си. И да го направи не само в името на самата окупация, но и в името на по-широкото българско протестно движение.

Основният слоган "Оставка!" няма потенциал да мобилизира хората. Оттам идва и свиващата се популярност на протестите. Студентите могат да дадат на протестите друг избор, извън двете задънени улици, представени от управляващата социалистическа (превърнала се в неолиберална) партия и нейните опоненти ГЕРБ и управляващия блок", пишат още Жана Цонева и Георги Медаров.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.11 2013 в 16:32

Деформаторчетата и гробаджиите са едно и също. Загубиха изборите и не могат да се примирят, че народа не ги иска. Ще се наложи да чакат още 3 години, да се опитат пак, ако още съществуват дотогава де.

28.11 2013 в 15:18

"Основният слоган “Оставка!” няма потенциал да мобилизира хората. Оттам идва и свиващата се популярност на протестите. " - много точно казано!

28.11 2013 в 14:11

Великов, амбреажче позитанско, ЕК започна наказателна процедура по заменките. знаеш ли чий подпис седи под болшинството сделки тип "кон за кокошка"?

28.11 2013 в 14:10

Eй, тия от Пи-Ара съвсем се забравиха. Какъв е проблемът на протеста? Слоганът бил проблема! Сло-га-нът! А всъщност точно вие, които се опитахте да изземете бунта на хората и да го превърнете в пи-ар акция, точно вие се провалихте. Протестът у хората си е жив. Просто чака режисурата да се разкара.

28.11 2013 в 12:48

Балкански още 5 ника да използваш," по тъпотиите ще го познаете"!хахахаха галош износен си вече ...

28.11 2013 в 12:27

Кутев,как спа?Или снощи до късно с Киро умувахте?

28.11 2013 в 11:21

Майстор Балкански, веднага си проличава, че или нищо не знаеш за протеста или си пуснат специално за да си изпееш словото срещу ГЕРБ. Още от началото сред водачите ДАНСWithMe и при ранобудните имаше ясно изразени анти-ГЕРБ настроения и беше пълно с плакати в тази посока, а някои от "говорителите" на протеста си позволяваха да злословят по адрес на ГЕРБ. Това е така защото тези, които затапиха тези формации бяха реформаторчета и те си гонеха свои цели да изтласкат ГЕРБ и придърпат избиратели. Докато си заслепен в дадената ти задача да оплюеш ГЕРБ, дори тези неща не си разбрал. В протеста има привърженици на ГЕРБ, но за съжаление те не са с водеща роля иначе протеста да е успял отдавна. От такъв успех обаче реформаторчетата нямат нужда, защо, това е дълъг разговор и ти нямаш капацитет да разбереш подробностите.

28.11 2013 в 11:15

долен ляв педал - амбреаж

28.11 2013 в 11:14

СкъсАл си се да "протестираш" срещу плевнЮ. Още откак го избраха, още първата му пресконхферензция... тя не беше негова а на боко, о оная прословута сничка дето все едно му бие чомбери, нали? Още от тогава протестираш. :) Все едно.
Въпросът е, че ми изтриха повече от 2 дузини коментари. Защо?
И се научи първо да не съдиш за другите по себе си и второ да различаваш участниците във форума.

28.11 2013 в 10:54

"И двамата участват в проект на име “Нови леви перспективи”, показва справка в интернет."
Офнюз, скандализирани ли сте от това, че някой има разбирания, различни от догматичния десен мейнстрийм? забравили сте да сложите "Анатема! Анатема"