Българи пишат в "Гардиан": Протестът има нужда от по-добър слоган от "Оставка"

OFFNews 28 ноември 2013 в 08:29 3941 21

 

"Протестиращите имат нужда от по-добър слоган от "Оставка!" Протестите в България отслабват, но страната още е в криза. Могат ли студентските демонстрации да проправят път към един нов език в политиката?"

Така е озаглавен материал, публикуван в секцията за свободни мнение и коментари от читатели в ссайта на британския вестник "Гардиан".

Текстът вероятно е провокиран от вчерашния обширен репортаж на вестника за студентската окупация у нас с автор Кит Джилет. Журналистът е пътувал до София, за да разкаже впечатленията си от протеста на Ранобудните студенти.

 Автори на днешния коментар са двама български докторанти - Жана Цонева (Централноевропейски университет, Унгария) и Георги Медаров (СУ). И двамата участват в проект на име "Нови леви перспективи", показва справка в интернет. Манифестът на групата заявява: "Новото ляво се гради в момента, от нас и вас."

"Отначало протестите бяха многолюдни, с участието на представители на всички части на политическия спектър, които искаха оставката на правителството. Постепенно числеността им намаля след като бяха присвоени от групи, които ги възприеха като начин да съживят антикомунизма от 90-те години на миналия век. Протестиращите започнаха да призовават за "европейски ценности", "морал в политиката" и "истинско скъсване" с комунистическото минало", пише в текста за "Гардиан".

"Сега ситуацията е в задънена улица - правителството и опозицията споделят еднакви социално-икономически възгледи, но си разменят празни обвинения", добавят авторите на статията.

Цената на успешното възраждане на протестите обаче  бе непоправима загуба на интелектуалната им основа от първата фаза на окупацията.  Окупацията трябва някак да успее да възроди целите и посоката си. И да го направи не само в името на самата окупация, но и в името на по-широкото българско протестно движение.

Основният слоган "Оставка!" няма потенциал да мобилизира хората. Оттам идва и свиващата се популярност на протестите. Студентите могат да дадат на протестите друг избор, извън двете задънени улици, представени от управляващата социалистическа (превърнала се в неолиберална) партия и нейните опоненти ГЕРБ и управляващия блок", пишат още Жана Цонева и Георги Медаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!