7927 командировани и 1,8 млн. лв. за охраната на протестите

Елица Мартинова 29 ноември 2013 в 13:19 2359 11

Протест на ранобудните студенти на 20.11.2013г. Снимка: Сергей Антонов
Протест на ранобудните студенти на 20.11.2013г. Снимка: Сергей Антонов

 

7927 полицаи са били командировани през последните месеци в София заради протестите, а общите разходи на държавата по охраняването на демонстрациите за периода между 14 юни и 27 ноември е 1 834 243 лв.

Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев в отговор по питане на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова в рамките на петъчния парламентарен контрол.

Йовчев обясни, че в различните дни, в зависимост от интензивността на протестите, в София са командировани между 20 и 500 полицаи от други области. Общият брой на всички командировани служители за целия период на протестите - между 14 юни и 27 ноември - е 7927 души от 27 областни дирекции в цялата страна. Стойността на положения от тях извънреден труд е 234 882 лв.

Към тази сума се добавят надниците на служителите от СДВР, които охраняват протестите. По думите на Йовчев общите разходи на МВР за охраняване на протестите в София възлизат на 1 834 243 лв.

След отговора на Йовчев бившият здравен министър Десислава Атанасова констатира, че българските граждани са платили огромна сума, за да запазят управляващите си властта си:

"От него (отговора - бел. ред.) стана ясно, че около 2 млн. лева средства на българските данъкоплатци са изхарчени, за да се опази властта. 7000 български полицаи се използват за жив щит срещу мирно протестиращите български граждани. Стана ясно, че в страната няма униформени полицаи, които да работят в приемните за граждани по областните дирекции на МВР. Стана ясно, че прокурорски преписки са с месеци по бюрата на работещите в областните дирекции на МВР. Най-големият проблем е, че стана ясно, че едно назначение, едно предложение от 14 юни провокира 2 млн. лева на българския данъкоплатец да бъдат изхарчени за подобна дейност. Стана ясно, че българският народ сам е заплатил за това Вие и Вашето правителство да сте на власт".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика