Новите депутати се заклеха, един закъсня (ОБНОВЯВА СЕ)

ГЕРБ: Вариантите за правителство са малко. ДПС: Обществото не иска нови избори

Кристина Минчева, Ружа Райчева 19 юни 2024 в 09:19 1867 2

Народно събрание

Снимка БГНЕС

Народно събрание

Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от "Има такъв народ" откри първото заседание на 50-ото Народно събрание. 237 от 240 депутати се регистрираха.

Николай Марков от "Величие" влезе в залата 20 минути след клетвата и се наложи квесторите да го изведат, защото само депутати могат да присъстват там. Той ще се закълне допълнително. Проблем с регистрацията е имал Манол Пейков (ПП-ДБ), но е успял да положи клетва. Не се е регистрирал и Красимир Събев от ГЕРБ, но по-късно е сред гласувалите в зала, което означава, че е и положил клетва.

"Има конституционно необходимия кворум. Откривам първото заседание на 50-ото Народно събрание", обяви Силви Кирилов и удари парламентарния звънец.

След клетвата последваха химнът на Република България и на Европейския съюз. Обичайно политическата група на "Възраждане" седна по време на химна на Европейския съюз.

В залата присъстват министрите от служебното правителство, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на религиозните общности у нас, както и на ЦИК. 

Представители на парламентарните групи изчетоха декларации от трибуната. Следва избор на председател на НС. 

ГЕРБ: Вариантите за правителство са малко

Декларация от името на ГЕРБ направи Тома Биков. Той обърна внимание на големия брой негласуващи избиратели и го обяви за реакция на постоянните обиди и противопоставяне сред политиците.

Според него вариантите за излъчване на редовно правителство са малко - за да се състави, ще има нужда от подкрепата на 3 или 4 формации.

Биков каза, че ГЕРБ са готови да направят крачка назад в името на компромиса. По думите му ГЕРБ няма да позволят опитът за съставяне на редовно правителство да се превърне в "инструмент за задкулисни уговорки".

"Ако предложената от нас формула, сме готови да вземем решение за нови избори. Отиването на нови предсрочни парламентарни избори би било лош вариант за страната, но те ще са далеч по-малки от риска да се сформира мнозинство без широка обществена подкрепа, което да излъчи безотговорно управление", предупреди Тома Биков.

ГЕРБ са готови да участват единствено в "правителство на споделената отговорност".

ДПС: Обществото не иска нови избори

Декларация от името на втората политическа сила – ДПС прочете Йордан Цонев.

Той честити на народните представители за избора и им пожела успех. Цонев благодари на избирателите, които са се доверили на ДПС.

Той отбеляза, че през този месец ДПС е работило на терен и е чуло какво казват хората - между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст и че не искат нови парламентарни предсрочни избори.

„Искат стабилност и решаване на техните проблеми. А това са проблемите с доходите, работните места, икономическия растеж, сигурността на страната. Няма как решаването на тези проблеми да стане в политическа криза. Трябва да съставим стабилно мнозинство и да излъчим стабилно правителство. Българите в голямата си част потвърждават евроатлантическата посока на държавата“, заяви Цонев.

Той подчерта значимостта на членството ни в НАТО и ЕС и увери, че „евроатлантизмът е екзестинциален избор за българските граждани и държавата, затова ДПС ще участва активно в тази политика“.

Цонев подчерта, че ДПС ще продължи да подкрепя Украйна.

"Възраждане": Звучен шамар за политическия елит

Костадин Костадинов от "Възраждане" се обърна към избирателите от трибуната в пленарна зала. Той говореше с типичната за него патриотична реторика и с обвинения към първите политически сили.

„Искаме възмездие за онези, които доведоха нашия народ до кома. Управляващите ни предадоха и ще продължават да ни предават. Ние не сме се отказали да се борим за България. Българският народ удари звучен шамар на своя политически елит. Огромната част от нашия народ ненавижда хората в парламента. Длъжни сме да спечелим отново народа си и да направим всичко за всички“, каза Костадинов в декларация на партията си.

Той отбеляза, че „Възраждане“ ще продължава да защитава българските интереси и „ако трябва ще умрат за народа“.

БСП: На България е нужно експертно правителство

Декларация от името на БСП направи зам.-председателят на партията Атанас Зафиров. Назад в пленарната зала седи Корнелия Нинова, която подаде оставка като лидер. Атанас Зафиров обяви, че политиката се е изолирала от народа и се е превърнала в проект.

"Оставихме извън обществения договор огромен брой хора - всички тези, които не гласуват. Ако отидем на нови избори, тази тенденция няма да се промени", каза Зафиров.

По думите му ключовите за БСП думи в този парламент ще бъдат - отговорност, разум и диалог. Зафиров заяви, че на новата геополитическа реалност не може да се реагира, като се продължава по същия начин.

От БСП са на мнение, че на България ѝ е нужно едно експертно и прозорливо правителство, което да даде стабилност в международен план.

ИТН: Нужно е експертно правителство, но и опозиция, която да го сваля на земята

Тошко Йорданов изчете декларация от името на „Има такъв народ“

Той се обърна към народните представители, защото „отговорността е тяхна“.

„Повечето от Вас бяха в 49-ото НС и положиха същата клетва и я нарушаваха многократно. Погазихте Конституцията, правихте каквото си искате и затова сме в такова положение. Почти е невъзможно да се върне здравият разум. Здравия разум го показаха резултатите от изборите. Никой няма политическата тежест, нито има право да поставя ултиматуми за каквото и да било на кого и да било. Всяка една парламентарно представена партия в този парламент има същата тежест като станалите“, отбеляза той.

Йорданов отбеляза проблемите на държавата-демографски, енергийни, образователни, проблеми в здравеопазването и сигурността. Според него експертно правителство може да се справи с тези проблеми, но трябва да има и опозиция, която да сваля на земята управляващите, а не да говори празни приказки.

„Ако повечето партии се вторачат в пъпа си, здравия разум ще подмине и този парламент и ще има нови избори, докато тук не дойдат гора, които наистина да знаят какво трябва да прави народния представител. Току-що положихме клетва, дано този път я изпълним“, завърши Тошко Йорданов.

"Величие": От нас зависи дали ще бъдем мръсници, или герои

От името на новата партия в парламента - "Величие", откриваща декларация направи Виктория Василева - някогашна дясна ръка на Слави Трифонов и депутат от "Има такъв народ".

Тя заяви, че винаги се почва с програмни речи, в които се дават обещания, които не се изпълняват, след което изрецитира стихотворение на Дамян Дамянов.

"Днес от нас, българските граждани, зависи единствено дали ще бъдем мръсници, или герои!", каза Василева.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1017

    2

    IvoIvo

    19.06 2024 в 11:39

    И колко от тях изобщо не трябва да прекрачват прага, не е истина просто...

    628

    1

    user4eto

    19.06 2024 в 09:37

    От тая клетва полза няма.
    Защо въобще го играят тоя театър?!?
     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16