Започна ловният сезон за пернат дивеч. По един отстрел на ловец за излет

Ловците да спазват всички инструкции за безопасност по време на лов, заяви министърът на земеделието Кирил Вътев

OFFNews 12 август 2023 в 11:22 1516 0

Снимка Министерство на земеделието и храните

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев откри ловния сезон за пернат дивеч в държавното горско стопанство "София" до Ловна хижа квартал "Челопечене", съобщи пресцентърът на ведомството. 

Правоспособните лица с право да ловуват в страната са над 150 хиляди. Министърът напомни, че трябва да се спазват всички мерки за безопасност, а преди излет се правят пълноценни инструктажи.

Ловът трябва да започва най-рано един час преди изгрев слънце и да завършва най-късно час след залез слънце. "При сигнал за бракониерство ще бъдем безкомпромисни", заяви министърът на земеделието и храните.

Кирил Вътев

Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев също призова да се спазват мерките за безопасност и призова ловците да са внимателни, тъй като се намираме в пожароопасен период.

"Борбата с бракониерството е наша основна дейност. Това се доказва от заловените бракониери от служителите на регионалните ни дирекции по горите. Правим всичко възможно да увеличим активността и резултата от тази наша дейност", коментира зам.-министърът на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов.

Министерството на земеделието и храните напомни, че по традиция ловът в България стартира във втората събота на месец август. Тази година ловният сезон за пернат дивеч - пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина, започва на 12 август.

Задължително е да се спазват установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, за да се осигури устойчиво развитие на дивечовите популации и запазване на екологичното равновесие в природата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика