Зам.-кметът по правните въпроси не си е взел изпита по право, разкри Георги Георгиев

Владимир Йончев 13 февруари 2024 в 19:29 5450 8

Никола Лютов

Снимка Sofia.bg

Никола Лютов

За първи път в историята на София имаме заместник-кмет по правни въпроси, който няма юридическа правоспособност, твърди доскорошният председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Става въпрос за назначения през декември за заместник-кмет Никола Лютов. Според официалната страница на общината той се дипломира като бакалавър по специалност "Право" в Лондон, специализира "Международно бизнес право" в Атина и завършва магистратура по "Финансово право" в Чикаго с фокус върху корпоративна и банкова несъстоятелност и преструктуриране.

Съгласно чл. 294 от Закона за съдебната власт обаче "Завършилите висше образование по специалността "Право" придобиват юридическа правоспособност след 6-месечен стаж като стажант-юристи и полагане на изпит". От справка в публичните регистри се вижда, че Никола Лютов не отговаря на това изискване на закона, пише Георги Георгиев във Фейсбук.

На човешки език обяснено - началникът на всички юристи в най-голямата община в България, който отговаря за спазването на закона и контролира договори за милиарди, не си е взел изпита в Министерството на правосъдието, обяснява Георгиев и предлага на Лютов да го опровергае, ако това не е истина.

Георгиев твърди още, че в столичната община е започнала чистка на юристи. На тях им се предлага да напуснат постовете си по взаимно съгласие. Това било съгласувано с новоизбрания председател на СОС Цветомир Петров с обяснението, че те са "хора на Георгиев". За разлика от Лютов обаче те са си взели изпита, а истинската причина за гоненето им е, че са  по-компетентни от новия си шеф, коментира Георги Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

8

Wenc

14.02 2024 в 16:10

Столичани в повече...

Сега за говорител на СОС трябва да назначат Силвия Лулчева.

1000

7

Зла свекърва

14.02 2024 в 15:10

Гласувах за ППДБ и вероятно пак ще гласувам, и една от причините е, че дават място на квалифицирани млади хора, които са учили на Запад, да работят в България.

Не ми харесва наратива на ГЕРБ да всява съмнение в достойнствата на образование, получено в чужбина. При два милиона българи, които живеят и работят в чужбина, и чиито деца учат в чужбина, е време да осъзнаем, че ако искаме тези таланти да се върнат в родината, трябва да излезем от шуробаджанашкия си манталитет на връзкарство за нашите и съмнения и подритване по кокалчетата на тези, дето идват от вън.

г-н Георгиев не за първи път разпространява кьорфишеци, но сега този е гаф. Г-н Лютов няма да работи като адвокат, или съдия, че да му трябват тези изпити. И по-добре да имаме неговата експертиза, отколкото на хора, завършили Югозападния университет.

14469

6

случайно прочетох

14.02 2024 в 11:31

"бакалавър по специалност "Право" в Лондон, специализира "Международно бизнес право" в Атина и завършва магистратура по "Финансово право" в Чикаго с фокус върху корпоративна и банкова несъстоятелност и преструктуриране"

А не е ходил на стаж при Деса от Дулово? Ужас!

400

5

демотиватор

14.02 2024 в 09:05

И той кат "харвардите" ...
Нищо, ще го преглътнем, кво толкова, карай да върви... (ジ)

12021

4

bls

14.02 2024 в 01:03

Динозавър, няма държавно ведомство, в което да можеш да постъпиш на работа като юрисконсулт или каквато и да е друга длъжност по класификатора на длъжностите в сфера право без да си правоспособен юрист. Този зам кмет съобразно нашето законодателство не е правоспособен юрист. Което не значи че не може да е зам кмет естествено защото тази длъжност не е от тези, които изискват висше юридическо образование и придобита правоспособност. Но е сезонен въпросът колко разбира от това, което прави.

12078

3

edin slep

13.02 2024 в 23:07

Ако не е завършил право в ЮЗ, УНСС (има такава специалност), библиотекарския, академията на МВР или друг престижен център на науката - хич не ми го хвалете.

3251

2

динозавър

13.02 2024 в 21:05

Този човечец Георгиев има сериозни затруднения с мисленето. Няма изискване да е завършил в България за да работи като зам кмет. Това се изисква за заемане на длъжност в съдебната система. Столичната община не е в съдебната система.

22548

1

dolivo

13.02 2024 в 20:20

убавец
 
X

Да помогнем на украинските деца!