Захариева към колегата си в Рияд: Всеки 4-и компонент в колата ви е произведен у нас

OFFNews 30 ноември 2017 в 10:47 7089 2

Конкретни действия за засилване на практическото сътрудничество между Република България и Кралство Саудитска Арабия набелязаха външните министри на двете страни Екатерина Захариева и Адел бин Ахмед Ал-Джубейр.

Двамата разговаряха в Рияд в рамките на официалното посещение в кралството на българския министър-председател Бойко Борисов. 

На политическо ниво имаме добри отношения, но със съвсем нереализиран потенциал. Разбрахме се у нас да дойде бизнес делегация, за да видят възможностите за инвестиции. Знаете, че имат план от миналата година да диверсифицират инвестиционните си намерения и да търсят вложения във всички сфери. Запознах министър Ал-Джубейр с възможностите за инвестиции във високите технологии в България, заяви след срещата вицепремиерън Захариева.

Ръководителят на българската дипломация запозна своя колега с високата квалификация на човешкия капитал (България има най-много ИТ специалисти на глава от населението в Европа), с развитието на фармацията, електрониката и старт-ап компаниите, към които има голям интерес за финансиране от целия свят.

“Всеки четвърти компонент на вашия автомобил е произведен в България”, каза министър Захариева на министър Ал-Джубейр. “Виждам много възможности за инвестиции, особено във високите технологии, роботиката, туризма, земеделието”, заяви саудитският дипломат №1. За целта ще бъдат проучени възможностите, които предоставя Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия, основан през 1971 г. с цел да инвестира средства от името на правителството на Кралството. Фондът има портфолио от приблизително 200 вложения със собствен капитал, отпускане на заеми или гаранции. 

През юли 2014 г. Министерският съвет на Саудитска Арабия даде възможност на Фонда да финансира нови дружества извън Кралството, като очакванията са той да стане най-големият суверенен фонд в света с активи от 2 трилиона долара. До момента чрез този инструмент Кралството е финансирало редица водещи компании в Азия и Европа, а през май т. г., по време на визитата на президента на САЩ Доналд Тръмп в Рияд, са обявени инвестиции за 40 милиарда долара отвъд океана.

На срещата на външните министри на Република България и Кралство Саудитска Арабия бяха набелязани и мерки за засилване на политическите контакти. Министър Ал-Джубейр прие поканата да посети страната ни, а същевременно обеща и пълно съдействие за намирането на сграда на бъдещото българско посолство в Рияд, което предстои да бъде открито през първата половина на 2018 г.

“Ние ще изпратим служители тук, за да проучат възможностите за настаняване на дипломатическата мисия. Първоначално вероятно ще наемем сграда. Обсъждахме варианти и да разменим собственост, тъй като и Кралството наскоро отвори посолство в София и е наело сграда”, заяви министър Захариева.

Двамата първи дипломати обсъдиха редица регионални въпроси и проблеми от международния дневен ред, като поставиха акцент върху сигурността и борбата с тероризма. Република България и Кралство Саудитска Арабия са партньори във водената от САЩ Глобалната коалиция за противодействие на ИДИЛ, като страната ни оказва последователна подкрепа за международните усилия за пресичане финансирането на тероризма и предотвратяване преминаването на чужди бойци към райони на конфликт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

30.11 2017 в 14:58

Ако в Африка беше останал някой диктатор-канибал, одобрен от Щатите, Боко и свитата му вече щяха да са там да му се мазнят да купи малко калашници и да уреди някоя далаверка на частно. Обаче не останаха канибали и затова сега са при ислямистите.

12019

1

the cowboy

30.11 2017 в 12:37

И тя прихванала речника на Баце... А нещо за дюнерите не стана ли въпрос, а също и за овчОто месо, дето много го търсят по целия свят. ;)