Забраняват на изпълнителите на обществените поръчки да ги възлагат на друг

Правителството ще одобри еднократна помощ за отопление от 400 лв. за около 50 000 домакинства, критериите още не са обявени

OFFNews 26 октомври 2022 в 11:35 3898 1

Гълъб Донев

Снимка БГНЕС

Гълъб Донев

В дневния ред на днешното заседание са включени десет законопроекта, които имат за цел да подобрят и облекчат живота на българските граждани, обяви преди началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Гълъб Донев.

Той се спря специално за закона за противодействие на корупцията и закона за обществените поръчки, като отбеляза, че независимият разследващ орган за противодействие на корупцията е силната имунна система на държавата срещу порочните практики. Ин хаус поръчките се превърнаха в емблема за източване на държавни средства. Затова се предвижда забрана изпълнителят да превъзлага поръчката, посочи Донев.

Министерският съвет е внесъл в понеделник в Народното събрание одобрените проекти за закони, част от които се изискват по Плана за възстановяване. Днес МС ще разгледа още три закона от този пакет - за противодействие на корупцията сред хората, заемащи висши публични длъжности, закона за медиацията и закона за обществените поръчки.

Правителството ще обсъди и отпускането еднократна финансова помощ за отопление от 400 лв. За целта са необходими допълнителни 20 млн. лв. към Министерството на труда и социалната политика. Все още не е обявено по какви критерии ще се отпуска помощта. По предварителни 

Депутатите ударно задават въпроси на министрите, като най-много са те към министъра на благоустройството Иван Шишков - 18 на брой, дано със същия устрем вършат и законодателната дейност, коментира още премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!