Вигенин заговори за кабинет на БСП, ДПС и ГЕРБ

OFFNews 09 май 2023 в 10:12 5258 6

Кристиан Вигенин

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Кристиан Вигенин, БСП

Кабинет на БСП, ДПС и ГЕРБ-СДС вече не е невъзможен, въпреки решението на пленума на левицата, забраняващо общо управление с партията на Борисов.

Коалиция като политически съюз или политическо съглашение между БСП, ДПС и ГЕРБ са невъзможни, но тип експертно, непартийно правителство от лица, разпознаваеми в професионалните среди, с определен срок и задачи, би могло да сработи, каза пред БНР зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин.

Той добави, че преди да бъде взето такова решение, БСП трябва да се допита до членовете на партията. 

Изказването му идва на фона на предстоящото връчване на първия мандат на ГЕРБ-СДС и задълбочаващото се несъгласие по темата общ кабинет между първите две политически сили. Той видя и "надлъгване" между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които търсели начин да оправдаят защо едната или другата не е могла да направи правителство.

Кристиан Вигенин добави още, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС по основните си приоритети са едно и също.

"От гледна точка на политическата теория, съставяне на правителство от тези две формации първо ще даде стабилност и второ, едната ще може да контролира другата. Обективно погледнато, няма по-стабилна и смислена конфигурация от тази ГЕРБ и ПП да работят заедно."

Зам.-председателят на НС коментира и казуса около парламентарните комисии, които след месец губене на време най-сетне бяха формирани в края на миналата седмица. Те обаче останаха без председатели и се очаква председателят на парламента Росен Желязков да свиква заседанията на комисиите и да определя дневния им ред. Вигенин заяви, че в сряда ще има изслушвания, а комисиите ще заработят още утре. Той прогнозира активна законодателна работа и първо четене в зала на някои от текстовете още в четвъртък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

616

6

Ravel

21.05 2023 в 09:37

Защо не го казахте това преди изборите бе Вигенин. Ми кажете на хората - Гласувате за БСП и получавате експертно правителтво на ГЕРБ и ДПС. Паскалев участва в кампанията на една партия. А Вие освен на БСП още на две. Смятайте се за самоизключени ти и тези, които мислят като тебе.

89

5

bat.galin

09.05 2023 в 15:07

бял автобус ме преследва в живота...

905

4

Putyo

09.05 2023 в 11:30

Само не разбрах буля Курнела защо се върза за хартиената бюлетина, след като беше ясно, че батките няма да оставят нищо за нея... Същата работа сега и с Вагинин.

2099

3

Mateevk

09.05 2023 в 10:52

Е, поне допитването до членовете на БСП няма да отнеме много време - една шепа хора останаха там.

17439

2

мнение от IP

09.05 2023 в 10:43

Ако ГЕРБ, БСП и ДПС успеят да намерят лица, а не "лица" , това ще бъде осмото чудо на света. Чакам с нетърпение!

1930

1

Муню

09.05 2023 в 10:38

Хартиената коалиция Магнитски!
Само се не сещам как ще направят "правителство от лица, разпознаваеми", като народа точно тях мрази и ненавижда!!!
Пак ли ще се крият зад барикадите?