Радев връчва първия мандат на 15 май

OFFNews 09 май 2023 в 09:18 1164 0

Румен Радев - почетен караул

Снимка БГНЕС

Радев и вицепрезидентът Йотова присъстваха на церемония по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентството.

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС на 15 май.

Това съобщи държавният глава, след като поднесе венец на Паметника на Незнайния войн заедно с вицепрезидента Илияна Йотова. 

До момента Народното събрание не е произвело никакъв резултат. Абсурдно е народни представители да говорят за нови избори, без да са изпълнили нито един от своите ангажименти, коментира Румен Радев. 

„Партиите отказват да поемат отговорност за управлението на страната. Изглежда, че в същото време искат да вържат ръцете на служебното правителство и да го оставят без бюджет. Народното събрание трябва да осъзнае своята огромна роля в приемането на бюджета и най-важните закони по Плана за възстановяване и устойчивост“, подчерта държавният глава и допълни, че в настоящата политическа ситуация интересите на страната остават подчинени на интересите на партиите.

На въпрос как гледа на възможността за провеждането на нови предсрочни избори през август или септември, президентът уточни, че при подобно стечение на събитията България ще загуби набраната инерция за постигане на членство в Шенген, както и възможността за ускоряване на реформите и модернизацията на страната. „Нови избори могат да доведат до по-ниска избирателна активност, редуциране на авторитета на парламента и спад в доверието на следващо правителство“, изтъкна Румен Радев. Той допълни, че в момента не вижда решимост от страна на партиите за поемане на политическа отговорност.

Днес държавният глава и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на церемония по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентството. Преди нея президентът прие почетния караул на Националната гвардейска част.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови