Външно връчи нота на Скопие заради подменен паметник

Георги Ангелов 29 септември 2021 в 12:23 2735 0

Снимка https://www.facebook.com/Фондация-Македония

Министерство на външните работи България съобщи, че е връчена протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония Владимир Кръстевски заради установен случай на подмяна на български паметник, намиращ се на територията на югозападната ни съседка.

На среща, проведена днес в МВнР, Ваня Андреева, директор на дирекция „Югоизточна Европа", е информирала представителя на Северна Македония у нас, че дипломатическата мисия на България в Скопие е установила, че намиращият се в двора на църквата в с. Клепач, Северна Македония, паметник, който е бил издигнат в чест на войводата Велко Скочивирчето и осем негови четници, загинали при сражение с османски части през 1904 г., е бил подменен. Констатирано е, че оригиналният надпис на книжовен български език е бил заменен, премахнати са цели части от автентичния текст и са променени и някои от имената на загиналите четници. 

Имената на героите на новия паметник са изписани с фамилия на "ски" и е премахнат оригиналния текст, че са загинали за българския народ и Македония и за присъединяването й към България.

В рамките на провелия се разговор българската страна настоя за предприемане на необходимите действия от компетентните власти на Република Северна Македония за издирване и възстановяване на оригиналния паметник. Подчертано бе, че подмяната на исторически артефакти представлява акт на унищожаване на автентичния вид на културно-историческо наследство и опит за пренаписване на историята, което буди сериозна загриженост, включително в контекста на необходимостта от стриктно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови