Външно отговори на ПП: Документите за Северна Македония нямат секретен гриф

OFFNews 21 юни 2022 в 14:23 7695 4

МВнР

Снимка БТА архив

Документите са достъпни за всички депутати, уверяват от министерството на Генчовска

Външно отговори на "Продължаваме промяната" за преговорните документи за РСМ. 

Преговорните документи, двустранния протокол между Северна Македония и България, не могат да бъдат предоставени на широката публика, съобщиха по-рано днес от "Продължаваме промяната". Според тях - след консултация с комисията по външна политика, министър Теодора Генчовска е входирала документите с гриф за достъп “За ползване”, което ограничава кръга на хората, които могат да ги прочетат.

Призоваваме министър Генчовска да свали секретния гриф, заявиха от ПП. 

Във връзка с появили се медийни публикации относно предоставени от страна на министъра на външните работи Теодора Генчовска преговорни документи между Република България и Република Северна Македония със секретен гриф и призива за неговото сваляне, МВнР заявява: Документите нямат секретен гриф. 

От МВнР уточняват, че документите са входирани в явно деловодство на Народното събрание. Заведени по този начин, те са достъпни за запознаване от всички народни представители от 47-ото Народно събрание на Република България.

ПП иска Генчовска да свали секретния гриф от преговорните документи с Македония 

Всички документи по преговорния процес с Република Северна Македония са любезно предоставени от МВнР и министър Генчовска до членовете на Комисията по Външна политика в НС, които вече могат да ги коментират публично. Благодарим за своевременната реакция на министър Генчовска за избягването на всякакви спекулации и недоразумения. В най-кратки срокове очакваме постигането на технически напредък и подписване на двустранния протокол, реагираха от "Продължаваме промяната". 

Междувременно на сайта на парламента се появи информация, че Комисията по външна политика ще проведе редовно заседание утре, точка 1 на което е " Представяне на становище и информация от Министерството на външните работи относно проект на Протокол за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с Република Северна Македония и пакет документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

4

Уточнител

21.06 2022 в 19:02

ТОВА Е!
Пропадат вече престъпниците Кирчо&Кокорчо, баща им, Мунчо и проруското им правителство, което не даде оръжие на братска Украйна и охранява денонощно МОЧА и още отсега потъна в корупционни схеми и приятелски мрежи. Вместо да работят денонощно за България, министрите си устройват оргии в МС и пътуват с любовниците си с държавния самальот в чужбина. Това не е чудно - в правителството до един са рекрутирани Внуци и Роднини на АБпФК, или на Слугите им, или на КГБ/КДС агентурата... Абсолютна смрадь! https://www.novetika.com/komunisti-aktivni-borci-protiv-fashizma-kapitalizma/

-8580

3

Тези ИТН-та се оплетоха в лъжи. Слави пожелавам ти и другото краче.....

8026

2

Mart Pen

21.06 2022 в 15:24

Ох, тази е много зле. Гледах я на живо от НС когато каза че са засекретени и че няма как да бъдат обявени публично... А Слави я гласеше за министър на отбраната...

5827

1

pisnamiotmutri

21.06 2022 в 14:33

Ама то тая същата преди 5-6 каза че са със секретен гриф!! Може ли такава шизофрения