Скандал дали изслушването на Генчовска да е открито. ИТН забърка комисар Вархеи (обновена)

Ружа Райчева 15 юни 2022 в 10:23 6003 2

Снимка БТА/Владимир Шоков

В парламента възникна скандал дали изслушването на външния министър Теодора Генчовска да е закрито или не. Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова директно покани медиите в залата. 

По искане на "Има такъв народ" депутатите гласуваха първа точка от днешната програма на парламента да бъде изслушване на външния министър Теодора Генчовска по повод твърденията ѝ за "двойна външна политика" на кабинета на Кирил Петков.

Първоначално бе решено заседанието да бъде закрито. След засекретяването председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров обяви, че народните представители са гласували заседанието да бъде открито отново. Камерите в пленарната зала обаче продължиха да не излъчват.

Икономистът от "Демократична България" Георги Ганев заяви пред OFFNews, че в момента депутатите спорят дали наистина са гласували заседанието да бъде открито, или не.

Снимка: БТА/Владимир Шоков

Междувременно председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова излезе от залата и на висок глас директно покани представители на медиите да се върнат в залата: "Отваряйте вратите, защо са изключени мониторите? Нека медиите да влязат!", обърна се Атанасова към един от квесторите в Народното събрание. 

Според Десислава Атанасова мнозинството се опитва да затъмни публичното, общественото и медийното внимание, така че никой в България да не разбере какви договорки е правил Кирил Петков.

"Мнозинството се опитват да направят така, че тази точка въобще да не се гледа - "Продължаваме промяната" и БСП основно. Опитват се тази точка да не влезе в дневния ред, въпреки че беше гласувана като първа", каза тя. 

Атанасова определи ситуацията като "политическа шизофрения", която обърка дори и хората, работещи в Народното събрание.

''Вархеи е говорил за договорки с Кирил Петков за Северна Македония''

Фокусът на изслушването на Генчовска е паметна бележка след среща на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи и външния зам.-министър Васил Георгиев, проведена на 31 март 2022 г., стана ясно то изказвания на ИТН. Съдържанието на бележката не е публично.

Тошко Йорданов заяви, че Кирил Петков е бил "бесен" след това, защото бележката е била изпратена до президента и множество посланици. По думите на лидера на групата на ИТН Петков е прочел бележката на глас пред него.

"Вътре има 8 неща, които министър-председателят е казал - това го е заявил Вархеи. Кирил Петков ми каза: "От това става ясно, че аз съм национален предател и искам оставката на този, който е пратил записката". Изводът е, че в документът министър-председателя си е позволил да води договорки", каза Йорданов.

Той обяви, че началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова е изпратила до зам.-министъра на външните работи и главния секретар на президента на България следната бележка с възражение:

"Във връзка с получената от МВнР информация за паметна записка от 1 април 2022 г. от проведена среща между външния зам.-министър Васил Георгиев и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи на 31 март 2022 г., бих искала да изразя дълбоко учудване от съдържащото се в паметната бележка относно срещата на комисар Вархеи за съществуване на уговорка, за която МВнР не е уведомена."

Лидерът на ДПС напусна пленарната зала

Междувременно лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напусна пленарната зала и обвини председателя на парламента Никола Минчев и управляващото мнозинство, че се опитват да осуетят изслушването на външния министър Теодора Генчовска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

925

2

ешо

15.06 2022 в 12:42

въобще не ме интересува македония интересуват ме пенсиите

2910

1

ivenco

15.06 2022 в 11:15

Тази леля е по-зле от оная на тикв0ний,ако помните.Първата, дето щеше да я прави еврокомисар,ама не мина.Изрусена беше,тотално не в час.Типична тиквена история ;)))