Тихомълком военният министър "потуши" напрежението във ведомството си

Юлиан Христов 16 февруари 2016 в 16:27 3448 1

Тихомълком военният министър

Орхан Исмаилов остава на поста заместник-министър на отбраната. Това гласи прессъобщение на Министерството на отбраната. То представлява и първата официална индикация от страна на ведомството, че в него е имало противоречия. До момента това че има раздор между Николай Ненчев и заместника му Орхан Исмаилов, който бил готов да се раздели с поста, беше огласено официално от лидера на Народната партия "Свобода и достойнство" - Корман Исмаилов. Партията му е част от Реформаторския блок. 

"Заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов запазва поста си и остава в екипа на министъра на отбраната Николай Ненчев. На среща между двамата са били изчистени всички разногласия, свързани със сливането на дирекциите „Инфраструктура на отбраната“ и „Отбранителна аквизиция“. Министър Ненчев и заместник-министър Исмаилов са постигнали съгласие и пълно единодушие по спорните въпроси", се казва в съобщение на Министерството на отбраната от вторник.

В подбраните си медийни изяви до момента военният министър не е коментирал темата. Причината за недоволството на заместника му беше заради това, че сливането на дирекциите стана без негово знание. Процедурата не е била съгласувана и с останалите заместници на Ненчев. Сливането беше гласувано на заседание на Министерския съвет на 27 януари в отсъствието на представител на военното министерство. От стенограмата от заседанието на правителството е видно, че приемането на точката е минало без дебат и предложението за промени не е защитено от представител на военното министерство. 

Със сливането на двете дирекции се създава нова - Главна дирекция „Отбранителна аквизиция“, която отговаря за обществените поръчки, недвижимите имоти и доставките в армията. Част от тези дейности бяха в ресора на Орхан Исмаилов, но вече са под ръководството на другия зам.-министър Десислава Йосифова. През дирекцията, която официално заработи от 15 февруари, се очаква да минат някои от най-големите поръчки в армията - обществената поръчка за купуване на нови двигатели за руските изтребители МиГ-29 и купуването на нови кораби за Военноморските сили.

Несъгласие с управлението в Министерството на отбраната и третият заместник на Ненчев Димитър Кюмюрджиев. „Докато се "цакаме" кой сектор от МО да е мой или твой, за да наредим "симпатизанти" не може да се случат реформите! Останалото е за "пред хората"!!!”, коментира той в профила си във Фейсбук. „Тотално е толерирането на послушните, изпълнителните, неможещите. Но колкото и да е трудно, колкото и да изглежда невъзможно, бъдещето принадлежи на различните, на служителите с "особено мнение", на талантливите, на проактивните. Просто няма вече накъде“, пише още Кюмюрджиев.

От съобщението на МО не става ясно как точно Ненчев и Исмаилов са изгладили отношенията си и кои са били "спорните въпроси", по които двамата са се споразумели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови