Терзиев моли СОС за председател, за да не изгуби София 240 млн. Обещаха му на 18 декември, евентуално

OFFNews 07 декември 2023 в 11:10 3887 4

Заседание на СОС

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Столичният общински съвет пак остана без председател, като този път съветниците дори не се опитаха да изберат някого за поста.

Следващото им заседание ще се проведе на 18 декември, за да имат време за консултации и политическо решение на блокажа на СОС. 

Кметът на София Васил Терзиев призова съветниците да си изберат председател до вторник. "Това, което с моя екип сме анализирали, е, че крайният срок да заработи общинският съвет, е 12-и декември - за да може до края на годината да се приемат всички необходими решения и да не бъдат загубени 240 млн. лева", обясни Терзиев. 

Може да загубим много пари, да не можем да посрещнем плащанията, да работим със стара план-сметка за чистотата и стара рамка за транспорта, каза още Терзиев. Той уточни, че по стария програмен период за ВиК проектите трябва да се пренасочат спешно 77 млн. лв., за което е необходим общински съвет, иначе има риск да се загуби вече дадено финансиране от 42 млн. лв. София няма да може да кандидатства и за други 200 млн. лв. по новия програмен период.

Иван Таков от БСП се възпротиви да се поставя проблемът "избирайте председател, иначе вие се виновни" и обясни, че е изпратил две писма, за да научи какво е финансовото състояние на Столична община. Той припомни, че партиите в СОС вече проведоха серия срещи, които обаче не доведоха до нищо.

Прошко Прошков от ГЕРБ пък обясни, че групата му не иска да отлага или да спира работата. "Групата на ГЕРБ-СДС няма навик реципрочно да прави напук неща, които са в ущърб на града, както направиха част от вашата група с неподкрепа на бюджета, когато ги убеждавахме, че това е важно за ВиК проектите", каза той. И сподели, че снощи групата е получила още две покани за поредни срещи. 

След няколко предложения за различни дати, на които да проведат следващо заседание, съветниците излязоха в 15-минутна почивка. След нея Таков предложи 18 декември и с 45 гласа "за" и 1 "против" стана ясно кога първото заседание на СОС за избор на председател ще продължи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

4

user4eto

07.12 2023 в 13:48

Ами да работят без председател, да ги е!

Сигурно и заплати ще вземат за тоя един пропилян месец.

12078

3

edin slep

07.12 2023 в 11:53

Такава голяма каца с мед, явно вървят големи пазарлъци отзад. В крайна сметка сигурно ще се споразумеят "тава на теб, това на мен" и после ще започнат и работа за града. Колко предвидимо ... ГЕРБ сигурно се борят да запазят възможно най-много свои хора в общинските предприятия и структури.

17439

2

мнение от IP

07.12 2023 в 11:45

Това вече отива към кретения.

1935

1

Муню

07.12 2023 в 11:40

Пълни безделници.
Какво следва, когато не искат да си изпълнят задълженията?
Могат ли да бъдат уволнени и ако да, как?
В момента СОС вреди на града и ако няма законови способи, билото с отстраняване и нов избори за общински съветници, то поне да има замразяване на заплати и прочие, то законите са яко сбъркани!!!
Задължихте народа да гласува, но не можете да задължите СОС да работи???

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика