Търсят се 48 от 240 депутати срещу Закона за НСО

OFFNews 25 септември 2015 в 10:09 4965 2

Търсят се 48 от 240 депутати, за да сезират Конституционния съд за Закона за НСО

Снимка БГНЕС, архив

Над половината от необходимите подписи, за да бъде сезиран Конституционния съд (КС) за Закона за НСО, вече са събрани. Инициативата на депутата от Реформаторския блок Петър Славов започна с началото на новия парламентарен сезон. След съгласуване с други народни представители, жалбата е напълно готова и събирането на подписи започна днес.

Своята пълна подкрепа декларираха народните представители от Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

„За съжаление дори и чисто математически е лесно забележимо, че подписите на депутатите от двете парламентарни групи няма да бъдат достатъчни. Все още ще ни бъде нужна подкрепа от поне още 7 народни представители. Аз искрено се надявам, че в този състав на Народното събрание има поне още 7 колеги, които могат да се опълчат на разпоредбите в този закон, които потъпкват конституционни права на българските граждани! Всъщност, ако вносителите на закона нямат притеснения от него, не виждам причина и те да дадат своята подкрепа. На същия принцип ние поставихме своите подписи под искането за Конституцията“, коментира Петър Славов.

Промените в Закона за НСО, които народните представители атакуват пред Конституционния съд, бяха приети в края на месец юли основно с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Още тогава Петър Славов, Атанас Атанасов и други народни представители предупредиха, че с новия закон се въвежда недопустимо дискриминиране между български граждани.

Част от атакуваните разпоредби пряко противоречат на основни човешки права по глава Втора от Конституцията – например забраната за полагане на медицински манипулации без съгласието на гражданина или пък принудителното му задържане от държавен орган, без за това незабавно да бъде уведомена съдебната власт с оглед произнасянето на законосъобразността на задържането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!