Смяна в позицията за Северна Македония няма, журналистите не били цитирали Петков правилно

Йорданка Веселинова 15 декември 2021 в 13:45 1609 0

Позицията на България за Република Северна Македония не е променена, заяви Кристиан Вигенин от БСП в кулоарите на Народното събрание. 

Той обвини журналистите за цитираното интервю на премиера Кирил Петков за "Файненшъл таймс", в което той заявява, че кабинетът ще промени подхода за преговорите със Скопие и подчертава, че преговорният процес "ще е с ограничена времева рамка, само шест месеца".

"Бих препоръчал на медиите да се запознавате с оригиналните текстове и интервюта, които се дават, защото начинът, по който е цитирано това интервю в българските медии, не е това, което е в оригиналния текст. Българската позиция остава единна – тя е тази, която е потвърдена с решение на Народното събрание", заяви Вигенин.

Той допълни, че българската позиция остава и това е залегнала в коалиционното споразумение.

"Докато Северна Македония не изпълни условията (в договора за добросъседство), България няма да промени своята позиция", бе карегоричен той и обясни, че тя ще бъде надградена с работата на съвместните комисии.

По-рано днес бившият външен министър Екатерина Захариева заяви, че Петков говори едни неща за Македония пред западните медии и други пред българските.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!