Шаламанов: На запад от нас има раздвижване на сили в Република Сръбска в Босна и Херцеговина

Ако Русия включи своята масирана авиация, неизбежно ще бъде намерено политическо решение за блокиране на въздушното пространство над Украйна

OFFNews 08 март 2022 в 09:17 25601 1

Снимка Архив

Войната в Украйна пише историята на 21 век. Русия я губи в три стратегически направления.

Това заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов по Нова тв. Той коментира и дали може НАТО да реагира достатъчно бързо на евентуална инвазия от Русия, за да се предпазят страните от Източния фланг, в това число и България. 

Има достатъчно добре работещо разузнаване, което дава ранно предупреждание, има планове, които бяха разработени през 2015 г. за действие в цяла Източна Европа. За съжаление, България беше единствената страна, която твърдеше, че няма риск за нейната сигурност от агресивната политика на Русия, затова тези планове осигуряват минимална защита на страната ни и сега практически не се активират. Трябва да започне усилване на отбраната на България, включително като възпираща сила, подчерта Шаламанов. 

Нека не забравяме, че от едната страна е войната в Украйна, но от другата са митинги в подкрепа на Путин в Белград, както и раздвижване на сили в република Сръбска в Босна и Херцеговина, които могат да взривят конфликт. А в Ниш, съвсем близо до нашата граница, е един руски разузнавателен център, който се занимава с подривна дейност на Балканите, подчерта бившият министър на отбраната. 

На първо място Русия загуби информационно-пропагандната война. Западът е единен, включително и в Русия има съпротива сред обществото. На второ място руската държава тотално губи наратива, че санкциите нямат значение и ще издържи. В чисто военно техническо отношение Русия също губи войната. И до ден днешен все още не използвала своята авиация. Нанасят се удари с ракети и с артилерия”, обясни той.

Войниците са наясно със съдебната отговорността, която носят за използваните оръжия и поразяваните цели. Нека не забравяме, че вече е започнал процес на събиране на доказателства за Международния наказателен съд в Хага, каза още Шаламанов.

На въпрос има ли още военен ресурс Русия, бившият министър на отбраната обясни следното: 

„При войната в Грузия Путин и генералите показаха, че са боеспособни и могат да побеждават. Сега руската армия се оказа абсолютно безпомощна, започвайки една несправедлива и брутална война. Логистиката е много важна във всяка военна операция. Путин се готви поне 8 години за тази част от войната, да не кажа 20 години със завземането на Крим. Основното ударно средство на украинската армия са турските безпилотни самолети, срещу които Русия се оказа безпомощна”, коментира още Шаламанов. 

По думите му военното подпомагане на Украйна се е оказало полезно за постигане на добри позиции за прекратяване на войната.

„Русия не използва смазващото си превъзходство. Ако Русия включи своята масирана авиация, неизбежно ще бъде намерено политическо решение за блокиране на въздушното пространство над Украйна. Това ще бъде невероятна хуманитарна криза за милиони. Светът не може да си го позволи”, заключи Велизар Шаламанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews