СДС се регистрира самостоятелно за изборите

СДС и ГЕРБ ще се явят като коалиция в София, обявяват кандидата си до 19 септември

OFFNews 05 септември 2023 в 13:23 1318 1

 Румен Христов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Румен Христов, лидер на СДС

СДС се регистрира самостоятелно за предстоящите местни избори. В повечето общини партията ще се яви в коалиция с ГЕРБ, включително и в София, каза пред журналисти лидерът на СДС Румен Христов, цитиран от БТА.

Христов обясни, че партията му се регистрира самостоятелно, защото такова е решението на националната конференция. Той обясни, че в някои райони структурите на партията са настояли за самостоятелно явяване на вота на 29 октомври.

"Внесли сме 6724 подписа и се надяваме, че в тези общини, в които СДС има присъствие – около 200, навсякъде ще имаме кандидати за общински съветници, а на много места - и кметове", добави той.

Румен Христов заяви, че в столицата коалицията ГЕРБ-СДС ще се яви заедно, а кандидатът им ще бъде обявен до 19 септември. По думите му СДС ще издигне районни кметове, но вероятно ще са по-малко от предишния местен вот.

"Има няколко опции коя да е кандидатурата за кмет на София", посочи още Христов.

Той разясни, че първоначално. смятал, че сблъсъкът ще е на идеологическа основа – кандидат на Държавна сигурност (ДС) срещу кандидат против ДС. Вътрешно социологическо проучване обаче е показало, че хората се вълнуват повече от прагматични въпроси, свързани с бита в София, движението, замърсяването на въздуха. 

"В този смисъл мисля, че кандидатът трябва да бъде добре запознат с проблемите на столицата, да има опит и да ги решава", посочи той.

Румен Христов коментира още, че до петък трябва да се проведе лидерска среща. Той не отрече, че има "търкане" в коалицията" и добави, че "ГЕРБ-СДС губи" от сглобката. Лидерът на СДС направи и друго предложение за промяна на националния празник, който според него трябва да е 22 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика