Радев няма да се бави: Връчва мандата на ПП още на 3 януари

OFFNews 29 декември 2022 в 15:53 2411 1

Архив

Снимка БГНЕС/ЕПА

Румен Радев

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат на "Продължаваме промяната" в първия работен ден за 2023 г. - 3 януари, съобщиха от пресцентъра на "Дондуков 2".

В 11 ч. номинираният за премиер от ПП акад. Николай Денков ще получи проучвателния мандат.

Радев забави процедурата два месеца и едва след това връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС. След това направи заявка, че ще даде достатъчно време и преди да връчи втория - на ПП. Междувременно от формацията на Кирил Петков и Асен Василев представиха кандидата си за премиер. По негова инициатива се проведоха и две срещи с парламентарните групи, след които ПП, ДБ, БВ и БСП постигнаха съгласие за изработване на проектодекларация за приоритетите и работата на НС за 2023 г.

За 3 януари е планирана нова среща между четирите формации, по време на която ще се финализира документът. Очаква се декларацията да влезе в пленарна зала още на 5 януари. От ПП дадоха заявка, че ако тя не събере достатъчно подкрепа, то те ще върнат мандата неизпълнен.

ПП може да върне мандата в началото на 2023: Гласуват програмната декларация на 5.01.

Ако ПП не успее да излъчи редовен кабинет с втория мандат, то парламентарната рулетка отново ще се завърти. Третият мандат се връчва на парламентарна група, избрана от президента. До момента той връчваше трети мандат на БСП, но отношенията с левицата се обтегнаха след размяна на взаимни обвинения. Радев дори обвини Нинова, че три пъти ѝ връчва мандат, а тя три пъти се проваля. Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще има шанс за кабинет, но ако третият мандат отиде в ДБ. Тази хипотеза е малко вероятна, тъй като Радев нарече формацията "войнолюбци" заради позицията ѝ за Украйна.

Към момента най-вероятно е трети мандат да получи най-малката формация в 48-ото НС - "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови