Проф. Киров: Президентът е готов със състава на служебния кабинет

КЕВР ще има ръководител, това е бившият председател Иван Иванов, така пише в закона за енергетиката, поясни конституционалистът

OFFNews 26 юли 2022 в 09:03 4475 0

Киров

Снимка БГНЕС Архив

Проф. Пламен Киров.

Конституционната процедура се затваря в някакъв разумен срок и той е очертан от решение номер 20 от 1992 г., когато при подобна ситуация Конституционния съд е постановил това тълкувателно решение. Коалиционно правителство от някое от малките парламентарни групи трудно се създава, и затова Конституцията не е предвидила конкретни срокове. Това каза проф. Пламен Киров в сутрешния блок на БНТ.

Той поясни, че президентът трябва да изпълни изискването на Конституцията да разпусне парламента, да насрочи предсрочни парламентарни избори и да назначи служебно правителство.

"Изобщо не е необходимо да бъде удължаван мандатът на този парламент, за да приеме каквото и да е важно нещо, те имаха достатъчно много време да приемат важните неща, но не го сториха", коментира още бившият конституционен съдия.

Проф. Киров заяви, че отдавна се е знаело, че КЕВР ще остане без ръководство.

"Не може да се продължава мандатът на едно Народно събрание, в зависимост от това, че то трябва да избере ръководител на КЕВР. КЕВР ще има ръководител, това е бившият председател Иван Иванов, така пише в закона за енергетиката", поясни проф. Киров.

Според него президентът проявява завидно хладнокръвие и търпение по отношение на еквилибристиките на партийното ръководство на БСП.

"Едно е ясно, че най-вероятно след приключване на тази сага с третия мандат, президентът ще поиска от Конституционния съд да доизясни процедурата, за да е ясно на политиците какво трябва да правят, тоест Конституционният съд трябва да създаде една инструкция, така че те да не могат да злоупотребяват с процедурата", разясни проф. Киров.

Според него БСП и "Демократична България" са огледални образи и са най-заинтересовани да има правителство, докато от "Продължаваме промяната" по-скоро искат да отидат на избори.

"От Президентството са готови със състав на служебен кабинет. Със сигурност ще бъде по-различен от предишните. Кирил Петков и Асен Василев няма да бъдат в него", заяви проф. Пламен Киров.

Конституционалистът посочи, че това е най-краткият мандат на парламентарно излъчено правителство в последните 31 години, и единственото, което си е отишло от власт с вот на недоверие.

"Служебният кабинет няма да разследва, да търси вини, няма да се занимава с нищо друго, освен с това да гаси пожари и да разрешава кризи. То ще бъде едно антикризисно правителство, заяви още проф. Киров.

Той изрази мнение, че ако бъде върнат мандата в петък, президентът ще разпусне парламента в понеделник или вторник и ще насрочи избори на 2 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови