Quantcast

Президентът зове всички ДС-архиви да станат публични (видео)

ОFFNews Последна промяна на 01 февруари 2014 в 14:16 3922 8

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев призовава всички документи, свързани с дейността на комунистическите тайни служби, да бъдат архивирани, дигитализирани и предоставени на Държавния архив.

„Упорито се търсят причини и средства, така че документите на комунистическите служби да останат непрочетени, за да се манипулира истината, както е удобно за някои“, заявява държавният глава в специално видеообръщение по повод събитията от 1 февруари 1945 година. На днешната дата се отбелязва Денят за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

„След 25 години няма какво повече да бъде тайна. Нека всички имат достъп до тях, а не някой да ни посредничи, четейки архивите вместо нас. Няма нужда от посредник между нас и истината. Всички граждани, ученици, студенти, имат право да разберат истината за службите на тоталитарната власт от първо лице. Нека веднъж завинаги да затворим спекулациите около Държавна сигурност, да я сложим в Държавния архив и да дадем достъп на всички по интелигентен начин, както отдавна го направиха европейските държави“, апелира президентът.

Росен Плевнелиев определи като „най-тежкия порок на нашия преход“ липсата на недвусмислена оценка за престъпленията на комунистическия режим. „Вместо това продължават опитите за създаване на паралелна реалност и митове - за Тодор Живков, като „човек от народа“, за „добрите“ служители на Държавна сигурност, които „не са работили за една партия, а за държавата“, като удобно се забравят лагерите, затворите и целият терор, който осъществиха същите тези „професионалисти“, върху българския народ“, каза държавният глава.

В обръщението си президентът посочва още, че в годините на прехода различни политически партии са се опитвали да крият части от истината за тайните служби на тоталитарната власт. „Стига вече! Нека поне затворим тази страница по един достоен начин, достатъчно щети нанесохме досега с половинчатия й прочит“, прозива Плевнелиев.

„Днес отдаваме почит на хора, които с цената на живота си са платили правото си да отстояват идеи. Почитайки тези достойни българи, нека работим, отстояваме и защитаваме идеите си свободно, както го правиха те. Нека отстояваме политическите си различия по правилата на демокрацията и правовата държава“, казва още държавният глава.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.02 2014 в 03:26

Еми гробаджиите нали бяхте 3 год. и половина на власт, що тогава не ги отворихте архивите?

01.02 2014 в 20:52

БРАВО ПЛЕВНЕЛИЕВ
с два хода за една седмица
ми се издигна в очите.

Естествено, че всеки българин трябва да има достъп до исторически документи.
А не само Митьо ГЕСТАПОТО и още 20.

@spirit добра работа, от която разбираме, че
1. Плевнелиев никога не е бил комсомолски секретар
2. Баща му е бил висша номенклатура в ОК на БКП-Благоевград
3. Атанас Семов е лъжец
Но все пак да се съсредоточим върху главното.
ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ!!!


01.02 2014 в 19:20

И аз благодаря на spirit за информацията. Тя само ми доказва, че президентът е демократично мислещ съвременен човек, който има позиция, която аз лично имах нужда да чуя. Не всички, занимаващи се с глупости по партийна линия преди години са недостойни като хора. Моят дядо вярваше на идеите на БКП. А беще най-честният,трудолюбив и свестен човек, който познавам.Цял живот беше работник. Участвал е в прокарването на електричество в селата при тежки условия.И такива са хиляди.

01.02 2014 в 18:26

spirit,хубаво е че ни запознахте с тези факти.те ,обаче не опровергават,а потвърждават,че има тъмни факти и обстоятелства,които трябва да бъдат" осветлени".расте младо поколение,което трябва да познава историята такава каквато е била.аргументите ги е казал президентът.а "вината "на Плевнелиев ,че не си е избрал по-добри родители е нелепост.той е един модерно мислещ политик ,законно изгран на преки избори от народа с един приличен рейтиг ,въпреки помията ,която се излива.бъдещето е на нсгова страна сащото общува перфектно по теми вълнуващи хората.

01.02 2014 в 16:56

Злобните и "неоценените" хора обикновено са склонни на подлост,на внушение.Разбрахме,че г-н Плевнелиев не е бил секретар на ДКМС.Баща му..А бе, вие,добре ли сте?!Каква отговорност може да се търси на синове,внуци,правнуци,праправнуци за този,чиято фамилия носят?Целият народ скандираше БКП на митингите на 1 май,на 9 септември.Тоталитарната комунистическа система го беше стиснала за гърлото,както се опитват неокомунистите сега.Трябваше да си от ранга на Давид,за да откажеш перспективно развитие в системата,иначе си аут.Знаете ли колко тъжни хора имаше,че не ги одобрили за партийни членове?!В днешно време всеки има правото да се развива,да се променя,стига да е към доброто,в случая Демокрацията.

01.02 2014 в 16:01

Много добро предложение на Офшоралиев.Предлагам да започнем с него:

Когато човек чете биографиите на политиците на прехода, едно нещо веднага прави впечатление – пълна липса или много съкратена информация какви са били, с какво са се занимавали и от какви семейства произхождат преди 10 ноември 1989 г..
Нека веднага уточня – често интереса към тези факти се възприема от част от публиката като нещо нередно, като недопустимо и се заклеймява усърдно. Горките, те не се сещат, че там се крият причините за много от днешните им неблагополучия. Но, както се казва, няма да се опитваме да вкарваме българчетата с желязна ръка в царството на щастието. Но пък и няма да се поддадем на диктатурата на посредствеността. Драги българчета, изследването на биографиите на публичните личности е много модерна, изключително добре развита научна област в свободния свят. Дори в Русия има много авторитетна школа по елитология. Тук, в никога немодернизирана България част от сънародниците предпочитат да останат на нивото на Вазовите „Чичовци”, докато разсъждават „Живо нещо ли е месечината и може ли да падне връз нас”?! А сега по темата – тексът, който четете е първата част от изследване по темата кой е президентът Росен Плевнелиев, в каква среда се е формирал преди 10 ноември, кои са неговите родители и какви позиции са заемали в номенклатурата на БКП, какви фактори са повлияли на ценностното изграждане на днешния ни президент и като резултат от всичко това-какви решения взема и каква политика провежда днес.

Както и защо назначи за съветници ортодоксални комунисти, комсомолски и партийни функционери, вкл. и дипломати със зависимости към ДС. За това последното във втората част на изследването. След като няколко дни проучвах архивите на партийната и комсомолска организации в ДА-Благоевград вече съм напълно убеден, че днешният ни президент е израснал в номенклатурно семейство, в семейство, където комунистическата идеология и верността към марксистко-ленинската утопия са били основания да се получават привилегии и да се ползват за правенето на кариера. Какви са фактите? Семейство Плевнелиеви идва от Гоце Делчев в Благоевград през 1974 г. И двамата родители на днешния президент са учители-майката по математика, бащата-по български език и литература. Още на следващата година, 1975 г., бащата Асен Спасов Плевнелиев се появява в документи на Окръжния комитет на БКП-Благоевград като инструктор към ОК на БКП-Благоевград:

„Разпределение на членовете на групата докладчици към ОК на БКП за участие с доклади и беседи, посветени на 30-годишнината от победата над фашистка Германия на събрания и срещи с трудовите колективи в окръга” ( ДА-Благоевград, Фонд 2, Опис 10, архивна единица 25, лист 135). Според този документ Асен Плевнелиев е изпратен да промива главите на помаците в село Осиково, хора които той много добре познава, има влияние и източници сред тях и заради които е преместен от Гоце Делчев в Благоевград. Здравият гръб, който го подпира в израстването в йерархията на БКП е секретарят по идеологическите въпроси в Окръжния комитет на БКП-Благоевград. Борис Аврамов се казва този човек и е негов земляк от Гоце Делчев, където е бил секретар на Градския комитет на БКП, лично е ръководил преименуването на помаците през март 1973 г. в село Корница, както и смазването на протестите там, в резултат на които са загинали няколко човека, десетки са ранени, девет души са пратени в затвора, а десетки са изселени.Та този човек, Борис Аврамов, е ракетата-носител в партийната кариера на бащата на Росен Плевнелиев, който идвайки в Благоевград веднага изтегля и Асен Плевнелиев там. Четем протокол № 3 от заседание на Бюрото на Окръжния комитет на БКП-Благоевград, проведено на 5 март 1975 г. (ДА-Благоевград, Фонд 2, Опис 24, архивна единица 26, лист 64). В този документ е описан състава на Окръжния съвет за наука и образование при ОК на БКП – Благоевград. Там виждаме, че шеф на” забележете, идеологическата комисия по партийно-организационната работа на ППО (първичните-партийни организации) и идейно-политическата работа в училищата е другарят Асен Плевнелиев. За всички онези, които са забравили какви са били профила и задачите на тези високопоставани и с много власт номенклатурчици ще припомня-те решаваха съдбите на онези българи, които бяха в техния ресор и регион!Бащата на Росен Плевнелиев е вземал решения свързани с назначенията в своя сектор, давал е характеристики на хората, които е трябвало или не е трябвало да бъдат назначени, обосновавал е поставянето или снемането на всеки, който е работел в сферата на основното и средно образование в окръга тогава, участвал е в изработването на перспективни планове за идеологическата работа в окръга. Най-вече това последното. От какви позиции го е правел ли? Ето от какви: „Беше проучен нашия и съветски положителен опит в планерането на идеологическата работа, както и този на най-добрите комитети и ППО в окръга. Не основата на него отдел „ПА” (Пропаганда и агитация, бел. моя) на ОК на БКП разработи свои съображения за планерането на идеологогическата работа за 1977 година. Уточниха се видовете планове за идеологическата работа, основното им съдържание, съобразно изискванията произтичащи от Единадесетия партиен конгрес, Февруарския (1974 г.) и Юлския (1976 г.) пленум на ЦК на БКП и решенията на пленумите на ОК на БКП и неговото бюро, формите за координация и контрол” ( ДА-Благоевград, Фонд 2Б, Опис 11, архивна единица 36, лист 108).


А сега внимание-в Държавния архив в Благоевград попаднах на документ (докладна записка) от 1977 г., който доказва, че Асен Плевнелиев по това време вече е сред висшата номенклатура в окръга, тъй като, както се вижда от документа, завежда сектор „Образование” към отдел „Наука и образование” в Окръжния комитет на БКП-Благоевград! А след това сатав завеждащ сектор „Изкуство и култура” към ОК на БКП-Благоевград.
Поради заемането на тези позиции в партийната йерархия, Асен Плевнелиев е бил сред най-високопоставената номенклатура на самия отдел „Пропаганда и агитация” на Окръжния комитет на БКП-Благоевград:

”В съответствие с номенклатурата на ЦК на БКП, утвърдена с протокол № 573 от 10.XII.1974 г...., Бюрото на ОК на БКП-Благоевград утвърждава следната номенклатура на кадрите, които да се водят на отчет в Окръжния комитет на Българската комунистическа партия

Кадри на отчет в Бюрото на ОК на БКП

А. От партийните комитети

1. Членовете и кандидат-членовети на ОК на БКП

2. Завеждащ отдели, сектори, организатори, инструктори и други сътрудници на ОК на БКП, приравнени към тях”.Бащата на Росен Плевнелиев умира рано, в средата на 80-те. Казват, че бил добър човек. От един момент нататък всички сме добри. Изследването ми продължи с търсене на доказателства за разпространяваната информация, че майката на Росен Плевнелиев, Славка Плевнелиева също била партиен секретар-в Математическата гимназия „Акад. Сергей Корольов”. Истината е следната-архивите на партийната организация на МГ „Сергей Корольов” в Благоевград не са съхранени. След къртовско ровене по останалите архиви на ГК и ОК на БКП-Благоевград, почти когато бях загубил надежда, случайно ми попадна документ със заглавие „Докладна записка от педагогическото, партийното и профсъюзно ръководство на Математическа гимнация „Акад. Сергей Корольов”, Бл-д, ОТНОСНО: по-нататъшното развитие и укрепване на Математическата гимназия-Благооевград”. Документът е със дата 25 януари 1978 г. и е подписан от директора на гимназията Т.Чимев, от партийния секретар Бл. Ангелов и председателя на СБУ (Синдиката на българските учители, бел. моя) – Сл. Плевнелиева.


Колкото до многократно завъртяното от доста хора твърдение, че сегашният президент Росен Плевнелиев е бил „щатен комсомолски секретар”-то не се потвърди, защото никъде сред списъците на хората, заемали щатните длъжности в ОбК и ОК на ДКМС-Благоевград не видях името на сегашния президент. Не намерих доказателства Росен Плевнелиев да е бил изобщо комсомолски секретар на УК на ДКМС в математическата гимназия-такива са били Вяра Виделова през 1981/82 г. и Димитър Димитров през 1983/84 г., на които внимателно прочетох характеристиките и запазените документи в архивите на ОбК и ОК на ДКМС-Благоевград. Твърдението за „щатния комсомолски секретар Плевнелиев” беше пуснато с леката ръка на един юрист (предполага се, че юристите трябва да работят с доказателства и факти, а не с клюки, недоказани твърдения и предположения), кандидатът на РЗС за президент Атанас Семов в сутрешното предаване на БНТ на 9 септември 2011 г. Същият Семов, който е син на един от най-близките хора на диктатора Тодор Живков-Марко Семов. Впрочем казах ли, че ме интересува истината, само истината, цялата истина. И никакви Семовци! Много лъжат.

01.02 2014 в 15:55

Ами повръщай на воля.

01.02 2014 в 14:41

Когато бивш секретар на ОК на ДКМС и син на Секретар в ОК на БКП ,ми говори за антикомунизъм и неговите жертви,много, ама много ми се повръща.