Президентът смени посланика на България в Швеция

OFFNews 20 юни 2023 в 07:15 3041 1

Светлана Стойчева-Етрополски

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Светлана Стойчева-Етрополски

Президентът Румен Радев смени посланика на България в Швеция.

От Стокхолм си отива Иван Веселинов Павлов, чийто мандат изтича през лятото. На негово място заминава Светлана Сашова Стойчева-Етрополски.

Двата указа - за освобождаване и назначаване - са обнародвани днес.

Предложението за смяната направи служебното правителство, назначено от Радев, с премиер Гълъб Донев. Решението е от 3 април 2023 г.

Стойчева-Етрополски е родена на 4 март 1974 г. в София. Магистър е по икономика от Университета за национално и световно стопанство в София. Преминала е курсове и специализации по въпросите на ЕС, европейската интеграция и европейските структурни фондове към Холандския институт за международни отношения "Клингендал" в Маастрихт и в Европейския институт за публична администрация в Барселона; обучения в Дипломатическия институт към МВнР на Република България и в Дипломатическата академия на Министерството на външните работи на Хърватия (в сътрудничество с МВнР на Дания).

Светлана Стойчева-Етрополски е работила както в Министерството на външните работи в София, така и в задгранични представителства на Република България. Има личен дипломатически ранг „пълномощен министър”.

От юни 2018 г. до юни 2022 г. тя е извънреден и пълномощен посланик на България в Канада. В периода 2014 г. – 2018 г. е била последователно заместник-ръководител на дипломатическото българско посолство в Отава и временно управляващ посолството. От 2007 до 2011 г. е била завеждащ на консулската служба в Генералното консулство на България в Ню Йорк, като в периода от 2009 г. до 2010 г. е изпълнявала длъжността временно управляващ генералното консулство.

От 8 август 2022 г. тя е началник на кабинета на министъра на външните работи.

Владее английски и руски език.

Дипломатическите отношения между България и Швеция са установени на 6 юни 1914 г. През 1964 г. двете страни издигат дипломатическите си мисии в ранг посолства. На 30 септември 2010 г. Швеция закри посолството си в София. По негови данни, цитирани от БТА, българската общност в Швеция наброява около 17 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки