Председател на СОС няма, следващ опит на 8 февруари

OFFNews 25 януари 2024 в 15:02 2402 2

СОС

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Столичният общински съвет не успя да си избере председател и днес. Седмият опит завърши с неуспех, въпреки очакванията от вчера, че днес ще се появи бял дим на СОС. 

След паузи и преговори съветниците не успяха да се разберат и до решение на кризата не се стигна. След проведени два неуспешни избора, общинските съветници решиха да се съберат отново на разговори, след което да направят отново опит за избор на председател. Не стана. 

Карлос Контрера от ВМРО се самопредложи за председател на съвета и заяви, "ще се въртим до безкрай, докато не се убедим, че сме тотални идиоти". Не мисля, че след като си обещахме да се срещнем в 13:30 ч. днес, а дойдохме в 14:30, можем да си позволим да си тръгнем без никакъв конкретен ангажимент, каза Контрера. СОС обаче не подложи на гласуване неговата кандидатура.

Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС каза, че изпитва симпатия към отправеното самономиниране от страна на Контрера. Той се опитва да бъде човекът, който предлага решение, посочи Прошков. Струва ми се, че днес можем да отделим по-голяма част от следобеда в подготовка на общественото обсъждане и на бюджета, каза той. 

До консенсус не се стигна, по предложение на ПП-ДБ първото заседание на СОС ще продължи на 8 февруари.

Разговорите между политическите групи да продължат във вторник, предложи Борис Бонев, но точен час за срещата не беше определен.

В началото на заседанието днес групата на ПП-ДБ-СС издигна нов кандидат за поста - Цветомир Петров, като се отказа от кандидатурата на Борис Бонев. Вторият кандидат бе Диана Тонова от БСП, а третият - отново Пламен Данаилов от ИТН.

При първото гласуване бюлетини пуснаха 39 общинари, ГЕРБ и "Възраждане" не участват в гласуването. Цветомир Петров получи 23 гласа и отиде на балотаж с Тонова. 

При балотажа Петров събра 26 гласа, а Тонова - пак 9 гласа, колкото е групата на БСП. 

"Колкото и да ни е страх, че ще ни обвинят във вскички възможни грехове - сглобки, заварки, сватби, най-големият ни страх е, че няма да свършим това, за което сме избрани. Апелът ми е като говорим за бял дим, наистина да го има този бял дим", заяви Васил Таерзиев от трибуната. Той призова съветниците да потърсят възможност да се обединят около някоя фигура за председател на съвета, а след това да се мисли за решаване на останалите проблеми. "Поне да имаме работещ общински съвет", добави кметът.

"Очакванията към нас минаха през всички фази - от апатия какво е това общински съвет, през забава какво се случва тук, до открито изнервяне. Апелът ми е да намерим днес формулата да решим кризата", каза още Васил Терзиев.

Карлос Контрера от ВМРО предложи заседанието да продължи в 13,30 часа, а дотогава да продължат разговорите между политическите групи за постигане на съгласие около кандидатурата на Цветомир Петров. Предложението бе подкрепено от над 55 души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

2

Moirae

25.01 2024 в 21:36

ГЕРБ достатъчно бяха оставени да саботират и печелят време за далавери.

Нови избори.

2073

1

Johnny B Goode

25.01 2024 в 16:55

"ще се въртим до безкрай, докато не се убедим, че сме тотални идиоти"

А дано се убедите по-скоро. Които ви гледат отстрани отдавна са убедени в това.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика