Политолози: Радев направи силен, но рисков ход

Ако не се е договорил с БСП, ще е трудно и за двете страни, заяви Първан Симеонов. Притиска Нинова, смята Димитър Ганев

OFFNews 02 февруари 2021 в 08:50 5524 0

Румен Радев направи тактически ход - той иска да притисне ръководството на БСП и вероятно персонално Корнелия Нинова да вземе отношение за кандидатурата му за втори мандат. 

Това каза Димитър Ганев от Тренд по БНТ. Без подкрепата на БСП, втория мандат на Радев изглежда трудно постижим. В последните 30 години на балотаж са отивали само представители на двете големи партии, с изключение на Волен Сидеров през 2006 г., припомни политологът. 

Румен Радев направи рисков ход, но има момент, в който риск печели или риск губи, заяви Първан Симеонов от Галъп. Ако това е договорено с БСП - тогава добре, президентът изглежда по-отдалечен от БСП, съответно това ще даде възможност за подкрепа от по-широк кръг от хора, да препотвърди общия фронт от лятото. Ако не е договорено с БСП обаче, ще е трудно и за двете страни, коментира Симеонов. 

Това е силен политически ход на президента, но съдържа голяма степен на риск, заяви политологът проф. Румяна Коларова по бТВ. По думите й Радев се заявява като обща платформа анти-ГЕРБ. Това е политически проект, който се опитва да отиде отвъд това, което прави БСП - Радев не просто дублира БСП, а и я конкурира, категорична бе проф. Коларова. 

Това е стратегически ход на президента, който му позволява да се позиционира ключово не само на двата избора, а и в следващите шест години, коментира политологът Слави Василев. Според него Радев е отнел инициативата на партиии, които биха го подкрепили, и е направил заявка да остане на страната на гражданите, които искат промяна на статуквото. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови