По погрешка: НС даде 12 млн. лв. за музейните работници и пренебрегна Асен Василев

След почти 14 часа дебати ДПС и ГЕРБ-СДС провалиха кворума, ПП им помогна

Йорданка Веселинова 23 февруари 2022 в 20:10 13433 1

Снимка parliament.bg

НС даде 12 млн. лв. за музейните работници и пренебрегна предложението Василев. Така депутатите отговориха на исканията на музейните работници, които днес излязоха на протест.

Протестиращите искаха увеличение на заплатите, а финансовият министър беше категоричен, че пари ще има, но само срещу проекти. Народните представители обаче по погрешка гласуваха повече пари за заплати.

След 13 часа дебати НС прие член първи на Държавния бюджет със 133 гласа "за", 96 "против" и 1 "въздържал се". ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" гласуваха с "против". Час по-късно кворумът беше провален, а заседанието - прекратено.

Гласуването на Бюджет 2022 започна в 19 ч. и прекъсна 30 минути по-късно. Приемането на законопроекта започна по същество след повече от 11 часа дебати, спорове, размяна на обвинения, процедурни хватки и протест.

Причината за неочакваното прекъсване е искането на ГЕРБ-СДС за 30-минутна почивка, защото депутатите не можели да се концентрират и в залата има шум.

"Тъкмо бяхме набрали скорост", отбеляза председателят на НС Никола Минчев.

Той обаче даде само 15-минутна почивка. (Според правилника на НС парламентарните групи имат право да искат почивка по всяко време, но председателят на парламента определя продължителността ѝ. - бел. ред.)

В началото на месеца проектобюджетът беше приет от Министерския съвет, а по-късно и внесен в Народното събрание. Още на 2 февруари започна ударното му разглеждане в парламентарните комисии, а последните от тях го гласуваха миналия вторник. Ден по-късно депутатите подкрепиха малките бюджети - на НЗОК и на ДОО, като срокът за предложения между двете четения беше намален на 5 дни. По предложение на Любомир Каримански това се случи и с големия бюджет. Председателят на НС Никола Минчев прогнозира, че парламентът ще приеме бюджета до 31 март. Същото обеща и финансовият министър Асен Василев, който планира и актуализация през лятото.

Миналата седмица бюджетната комисия прие на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО. След 8-часов дебат в петък вечерта на второ четене беше приет от комисия и големият бюджет. Заради извънредното заседание на НС вчера (депутатите приеха бюджетите на НЗОК и ДОО) бюджетът беше приет месец преди крайния срок, заложен от Министерския съвет. Очаква се големият бюджет да бъде приет до петък.

Какво е заложено в Бюджет 2022?

В проектозакона са планирани дефицит от 4,1 на сто от БВП, приходите да бъдат в размер на 57 253,5 милиона лева, а разходите - 63 153,8 милиона лева. Дефицитът без COVID мерките ще бъде 2,5%, а с тях - 4,1%. Заложено е още увеличение на процента на инвестициите на 5,8% от БВП - 8,2 млрд. лв. В проектобюджета е предвидено увеличение на БВП до 4,8% заради инвестициите, голяма част от които ще бъдат финансирани със средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост. През следващата година се очаква ръст с 1% на броя на заетите и спад на коефициента на безработица с 5%. Прогнозираната инфлация е от 5,6%, като се очаква тя да се забави към края на годината, достигайки 3,1%.

Кога да свърши пленарният ден и първото прието искане на "Възраждане"

Минути преди 14 часа, когато приключва парламентарното заседание, Настимир Ананиев от ПП предложи удължаване на заседанието по точка първа - Бюджет 2022, до 18 часа.

Обратно предложение направи Петър Петров от "Възраждане", който поиска депутатите да работят до приемането на точката. Първо беше гласувано неговото предложение и то очаквано беше отхвърлено. Той поиска прегласуванe, но депутатите се объркаха и помислиха, че гласуват предложението на Ананиев.

Така за първи път НС прие искане на "Възраждане", макар и неволно. А депутатите си осигуриха поредното нощно заседание. 

"Базов бюджет" и "анализ на бюджет" или поредният спор по заглавието

Дебатът днес откри бившият финансов министър от кабинета "Борисов 3" Кирил Ананиев. Той възрази срещу заглавието на законопроекта и защити тезата си с това, че бюджетът няма годишен времеви характер, защото правителството планира актуализация след няколко месеца. Ананиев предложи наименованието му да се промени на "базов бюджет за 2022 г." Тази си теза той защити в 6-минутно изказване, а след това по традиция реплика взе негов съпартиец - Христо Гаджев. 

"Това е анализ на бюджет за 2022 г., а истинският бюджет ще го видим през юли", обяви Гаджев.

Джейхан Ибрямов от ДПС пък поиска бюджетът да бъде изтеглен, защото не е минал анализ за корупционен риск. И така, в поредица от реплики, дуплики и изказвания продължи любимият на опозицията дебат по заглавието.

"БНТ е лоша медия, а БНР е хубава медия"

С тези думи Тома Биков от ГЕРБ-СДС разкритикува предложението за намаляването на бюджета на обществената телевизия и увеличаването на този на общественото радио. Той заяви, че този акт е "политически натиск" срещу БНТ.

По думите му това искане се появило заради личен конфликт на един народен представител с Емил Кошлуков. 

В петък комисията по бюджет и финанси намали бюджетите на БНТ (2 млн. лв. по-малко) и СЕМ (167 хил. лв. по-малко). Парите от бюджета на СЕМ ще бъдат насочени към българските културни институти зад граница.

Орязаха парите на БНТ и СЕМ

Вносителят на предложението Любомир Каримански обясни, че БНТ не е мотивирала разходите си. Той уточни, че парите за БНР са за Симфоничния оркестър.

"Не е морално, че ГЕРБ говори за натиск върху медии. Цинично е", заяви Георги Свиленски от БСП.

Няколко часа по-късно Общото събрание на пълномощниците на служителите в телевизията в декларация призова депутатите да коригират предложението си за намаляване на субсидията на БНТ.

Тя е изпратена до председателя на Народното събрание Никола Минчев, премиера Кирил Петков и президента Румен Радев.

Шест часа по-късно и нито едно прието предложение

По предложение на Искрен Митев дебатът по първа точка беше прекратен със 130 гласа "за", 81 "против" и 1 "въздържал се". Против дружно бяха от ДПС, ГЕРБ-СДС и "Възраждане".

Николай Дренчев от партията на Костадин Костадинов пък се обиди на това решение и заяви, че управляващите се опитали да запушат устата на опозицията и да претупат бюджета. По-вещите в процедурните хватки депутати от ГЕРБ вкупом поискаха думата по процедури по начина на водене.

"Играли сме го този филм. Сега ще направим шест процедури. И ние сме били управляващи, и Вие сте били опозиция", заяви Тома Биков от ГЕРБ.

След това наистина редица депутати от ГЕРБ се изредиха на трибуната. Биков стигна и по-далеч и обвини колегите си от БСП, които са се променили толкова, че изглежда, че са "преживели 9 септември". С това си изказване той припомни поведението на БСП в опозиция, когато именно те правеха редица процедури, когато ГЕРБ прекратяваха дебатите.

Депутатите от "Възраждане" също се включиха в тази инициатива. Цончо Ганев заяви, че цялата му група ще вземе процедури и се закани, че пленарният ден няма да свърши преди 22 часа, за да не бъде претупван бюджетът.

След тази заявка ПП поиска 30-минутна почивка, а след края й Искрен Митев се отказа от искането си и предложи възобновяване на дебата по първи член. Така заради исканията на опозицията и предложението на Митев гласуването по същество на бюджета отново се отложи.

Обсъждането приключи в 19:05 ч. и едва тогава, след 10-часов дебат, започна гласуването.

"Възраждане" гони Асен Василев

След почти 10-часов дебат по бюджета Ангел Георгиев, който явно нямаше конкретни процедури по приходната част, реши да изгони вицепремиера Асен Василев. Депутатът от партията на Костадин Костадинов взе думата в процедура и поиска председателят на НС Никола Минчев да поиска Василев да се премести от стола, на който обикновено сядат премиерите.

"Аз силно се надявам оттук нататък в държавата да няма запазени столове за никого", отговори му Василев и отново се върна на същия стол.

Така в 18:30 часа депутатите решиха да се скарат за протокола. Към този час беше прието единствено заглавието на бюджета.

Промените

Беше прието предложението на Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, според което ако останат средства от предвидените за щадящи тестове - то те да бъдат използвани за въздухопречистватели за класните стаи.

Прието бе предложението за повече средства за културната програма на българските културни институти в чужбина.

Минути преди 21 часа депутатите по погрешка приеха неподкрепеното предложение на ИТН за 12 млн. лв. за държавните културни институции, галериите и музеите, които могат да се използват и за увеличение на заплатите. Вместо него народните представители трябваше да подкрепят идеята на Венко Сабрутев от ПП за 12 млн. лв. за тези институции, но срещу проекти.

Депутатите от ГЕРБ поискаха прегласуване и това обърка управляващите, които вместо с "против" - гласуваха със "за". Така без да иска НС подкрепи искането на музейните работници, които днес протестираха, и пренебрегна правилото на Асен Василев за пари срещу проекти.

Предложението мина със 125 гласа "за", 66 "против" и 36 "въздържал се". (Само ПП гласува с "против".) Този вот опозицията посрещна с аплодисменти, докато сред управляващите настана смут. БСП поиска 20-минутна почивка. Заради прегласуването промените вече са факт и не могат да бъдат редактирани.

30 минути по-късно зам.-председателят на бюджетната комисия Венко Сабрутев поиска редакционна промяна, с която да върне частта за пари срещу проекти. Председателят на НС обаче не допусна да има редакция на вече приетото предложение.

Приходната част на Бюджет 2022 мина 

Минути преди 22 часа депутатите приеха приходната част на Бюджет 2022 г. със 133 гласа "за", 96 "против" и 1 "въздържал се". ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" гласуваха с "против".

Гласуването започна след 11-часов дебат и продължи почти 3 часа заради множеството предложения на опозицията, които бяха отхвърляни едно по едно.

Бившият вътрешен министър Христо Терзийски от ГЕРБ настоя за увеличение на бюджета на Министерството на вътрешните работи и 15% повишение на заплатите на служителите на МВР. Искането му идва няколко дни след протестите на полицаите и пожарникарите и след няколкото срещи на техни представители с министри. Към момента вицепремиерът Асен Василев е категоричен, че заплати в държавния сектор няма да се вдигат преди реформите. Предложението беше отхвърлено.

ДПС и ГЕРБ-СДС провалиха кворума, ПП им помогна

Малко след 10 часа депутатите започнаха да разглеждат бюджета на съдебната власт. Очаквано дебатите се разгорещиха около предложението за орязване на парите за ВСС с 20 млн. лв. Средствата ще бъдат насочени към БАН и ще бъдат за защитени научни проекти по приети правила от БАН.

Дебатът по тези промени, заложени в разходната част на бюджета, започна очаквано с критики от ГЕРБ. Според тях това е вид наказание срещу съдебната власт. Финансовият министър Асен Василев обясни, че тези 20 млн. лв. са били предвидени за увеличение на заплатите за прокурорите. Вицепремиерът допълни, че процентът от БВП, заделен за бюджета на съдебната власт, е сред най-високите в ЕС. По думите му обаче България получава продукт с много по-ниско качество от средноевропейското.

Правосъдният министър заяви, че ако се гласува предложеният бюджет, то прокуратурата ще получи повече пари за по-малко задължения. Тя припомни, че миналата година НС премести Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към правосъдното министерство. Неговият бюджет е 10 млн. лв.

В хода на дебата Хамид Хамид поиска излъчване на живо по БНТ и БНР. При гласуването на предложението обаче се оказа, че няма кворум. Скоростно депутатите от ДПС се върнаха в зала, но в последния момент решиха да не гласуват. Движението и ГЕРБ-СДС напуснаха зала. Зам.-председателят на НС Мирослав Иванов направи проверка на кворума - в зала останаха партиите от коалицията и "Възраждане". Очакваше се, че опитът за провал на кворума и респективно прекратяването на заседанието няма да бъде успешен, защото ПП, ИТН, ДБ и БСП имат повече от 121 депутати, колкото са и необходими, за да има кворум. 

При проверката обаче "Възраждане" не се регистрира, а и редица депутати от ПП отсъстваха. Така заседанието на НС приключи в един от ключовите моменти след почти 14-часово заседание.

*Утре продължава разглеждането на бюджета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!