Окончателно: Народното събрание прие бюджета на НЗОК за 2022

От 149 гласували народни представители 136 бяха "за", а 12 - "против"

Ружа Райчева 22 февруари 2022 в 17:05 1782 0

Снимка Архив

Народното събрание прие проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. 

От 149 гласували народни представители 136 бяха "за", 12 - "против", а един гласува "въздържал се". От ГЕРБ и "Възраждане" не подкрепиха законопроекта по време на гласуването. 

Какво предвижда новият бюджет на НЗОК? 

Бюджетът на здравната каса за 2022 г. е 6,5 милиарда лева, което е увеличение с около 13% спрямо миналата година. Разходната част е с 604 милиона лева по-висока.

В бюджета са заложени здравноосигурителни приходи с 697 милиона лева повече спрямо 2021 г.

Средствата за здравноосигурителни плащания за 2022 г. са в размер на 5,6 милиарда лева - с включените средства за медицинския персонал, което представлява увеличение с 560 милиона лева спрямо предходната година. 

От здравноосигурителните вноски сe очаква да постъпят 3,7 милиона лева, или 433 милиона лева повече от 2021 г. От трансфери за здравно осигуряване от централния бюджет ще постъпят 2 милиарда лева, или с 263 милиона лева повече от миналата година.

С приемането на законопроекта на второ четене отпада текстът, според който скъпоструващите лекарства за домашно лечение ще се определят от Надзорния съвет на касата по списък, предложен от нейния управител.

Последни предложения по време на дебатите

Според бившия здравен министър Костадин Ангелов основната цел на управляващите за висококвалифицирани лекари в малките населени места, записана в коалиционното споразумение, не може да бъде постигната.

Той твърди, че увеличеният бюджет за болнична помощ ще покрие инфлацията, но болниците ще останат недофинансирани. "Допълнителните 100 милиона лева, за които настояваме от ГЕРБ, ще дадат глътка въздух за лечебните заведения", каза Костадин Ангелов. 

Бившият изпълнителен директор на "Пирогов" и депутат от ГЕРБ Асен Балтов заяви, че ако хоспитализациите не се намалят, управляващите няма да могат да компенсират инфлацията, която вече е 9,1%, а покрай събитията около Украйна е много вероятно да се увеличи.

Според Елена Гунчева от "Възраждане" най-бедните ще бъдат най-ощетени в бюджета на НЗОК. Тя поиска повече средства за протези за пенсионерите. По думите ѝ исканите средства са 6 милиона лева, а това ще позволи на около 30 000 души да се хранят. 

Предложенията на опозицията за изменения в законопроекта не бяха приети. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови